BİRİM HABERLERİ
Rektör Acer: “Akademik Kadronun Mağduriyetlerini Gidermeye Odaklandık”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer 8 aylık görev süresini üniversitenin yeni sesi olan ÇOMÜ TV’ye değerlendirdi. Acer üniversiteyi daha kaliteli bir üniversite haline getirmek için göreve geldiklerini ifade etti.
“Göreve başladığımızın üzerinden yaklaşık 8 ay geçti. Başından beri tatlı bir yoğunluk vardı. Doğrusu hem kendim hem de etrafımızdaki arkadaşlarla üniversiteyi daha da ileriye götürmek için bu sürece dahil olduk ve o niyetle göreve başladık. Tabii ki temel amaç Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni her anlamda daha kaliteli bir üniversite haline getirmek. Bizim gündemimiz bu. Önümüzdeki görev süremiz boyunca da tek gündemimiz bu olacak.”
“Akademik Kadronun Mağduriyetlerini Gidermeye Odaklandık”
Kaliteli üniversite olma yolunun bilimsel projeler ve zengin kaliteli bir akademik kadroya sahip olmaktan geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Yücel Acer, bu bağlamda ilk olarak akademik kadronun mağduriyetlerini gidermeye odaklandıklarını belirtti. Acer, bir çok öğretim üyesinin kendi görevinde yükselme anlamına gelen kadro taleplerinin olduğunu ifade ederek; “Mutlulukla görüyorum ki geçtiğimiz 8 ay gibi kısa sürede akademik kadro ilan ederek dışarıdan yeni hocalara ve içerden yükselmeyi hak etmiş hocalarımıza kadro imkanı oluşturduk ve bu rahatlama üniversitenin genelinde hissedilmeye başladı” dedi.
“Proje Koordinasyon Merkezi Çalışmalarına Başladı”
Proje yapan ve hocaları bu konuda teşvik eden ve özendiren bir üniversite vizyonu çizdiklerini ifade eden Rektör Acer, bu konuda ‘Proje Koordinasyon Merkezi’ kurduklarını söyledi. Oluşturulan bu merkez ile akademisyenlere proje konusunda teknik destek verileceği aynı zamanda bu birimde yeni projeler üretileceğini kaydeden Acer, ilk olarak rüzgar tribünü ve teleferik projelerinin hazırlanarak Kalkınma Bakanlığı’na sunulduğu aktardı.
“Teleferik Projesi Konusunda Kararlıyız”
Rektörlük görevine gelmeden önce Çanakkale’ye teleferik getireceklerini vurgulayan ve bu konuda kararlılığını dile getiren Acer, proje konusunda bilgiler aktardı; “Teleferik konusunda proje koordinasyon merkezinin çalışmalarıyla bir fizibilite çalışması yapıldı. Eğer kampüs içi ulaşımı rahatlatacaksak ki şuan kampüsün tepe noktasında 3 öğrenci yurdu var. Bu yakın zamanlarda 6 öğrenci yurduna çıkacak. Binlerce öğrencimiz orada kalıyor ve onların ulaşım ihtiyaçlarına tek çözüm böyle bir sistem. Fizibilite raporlarıyla raylı sistemin olamayacağı da ortaya çıkmış oldu. Ve biz bunu projelendirdik. Bu proje yap-işlet modeliyle yapılması gereken bir proje ve kurulum maliyeti belli, güzergahı belli ve biz bunu önümüzdeki süreçte yapabilecek bir firmaya havale edeceğimize inanıyoruz.”
“Cami İnşaatı Kampüsümüz İçin Çok Önemli”
Kampüs içerisinde devam eden camii inşaatı konusuna da açıklık getiren Prof. Dr. Acer, göreve geldiklerinde inşaatın durma noktasında olduğunu söyledi:
“Göreve başladığımda cami inşaatı devam etmiyordu, durma sebebi ise yürüten firmanın bazı planlama hataları yüzünden işe devam edemeyecek duruma gelmiş olması idi. Bu inşaatın başlayıp devam etmesini sağlamak için gerekli olan her yer ile görüştük. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü, İlgili Bakanlık ve Diyanet işleri Başkanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Hem teknik olarak hem de maddi olarak cami inşaatını büyük oranda destekledik, destekliyoruz, sonuna kadar da destekleyeceğiz. Çünkü binlerce öğrencimizin , personelimizin bulunduğu kampüste böyle bir caminin bulunması gerekiyor. Biz bunu nihayete erdireceğiz inşallah.”
Acer, üniversite için önem arz eden diğer bir konu olan Teknopark içinse yeni binanın temelini attıklarını, kısa zaman içerisinde yeni binanın da tamamlanarak faaliyete başlayacağını söyledi.
Kuruluşundan itibaren sürekli bir gelişme içerisinde olan, hem öğrenci hem fakülte, hem de bilimsel araştırmalarla hızla büyüyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 2016 yılı bütçesi yaklaşık % 26 artışla 300 milyon TL oldu, bütçeye öğrenci harçlarının katkısı ise % 8 olarak belirlendi.
“Bitirmek istediğimiz projeler ve yeni başlatılacak projeler konusunda ciddi manada kaynak ihtiyacımız vardı. Ayrıca temizlik, güvenlik ve diğer ihtiyaçlarımızın giderilmesi için yeni personellere ihtiyaç duyuyorduk. Bu bağlamda bütçe konusunda hem Kalkınma Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı ile önemli görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde üniversitemizin 2016 yılı bütçesi % 26 artışla 300 milyon Türk Lirası oldu ve bu haber bizi çok sevindirdi.”
2016 yılı içerisinde uygulamaya girecek projelerle üniversite kampüsü daha sportif, daha gezilebilir, rekreasyonu tamamlanmış bir kampüs haline gelecek.
Alt yapı çalışmalarına da değinen Rektör Acer, Terzioğlu Yerleşkesi’ne yeni bir giriş yolu daha yapacaklarını söyledi. Acer; “Kampüse bir giriş daha inşa edilmesini sağlamak istiyorduk ve bunun da ödeneğini almış olduk. İlahiyat Fakültesi’nin olduğu noktadan bir giriş daha kampüse inşa edeceğiz dolayısı ile yeni yapılan hastanenin önündeki girişi biraz daha rahatlatmış olacağız” dedi.
Hastane inşaatının tamamlanması ve gerekli teçhizatın alınması için de gerekli ödenekleri aldıklarını aktaran Prof. Dr. Yücel Acer, Eğitim Fakültesi Kampüsü için hazırladıkları projeden bahsetti.
“Şık, Estetik ve Fonksiyonel Bir Eğitim Fakültesi Kampüsü İnşa Edeceğiz”
“İnşaat anlamında başlayıp tamamlamak istediğimiz en önemli proje Eğitim Fakültesi’nin yenilenmesi projesi. Bu proje bizim için çok önemli. Burada deprem yönetmeliğine uygun, üniversitemize ve şehrimize yakışır yeni bir kampüs oluşturmak istiyoruz. Genel mimari tamamlandı, şuan detay üzerinde çalışılıyor. İyi bir konferans ve konser salonuna sahip olabilecek konservatuarı da dikkate alan bir Eğitim Fakültesi Kampüsü inşaatı planlandı . Şık, estetik ve fonksiyonel bir kampüs inşa edeceğiz.”
Ayrıca sosyal alanlar konusunda da çalışmalar yapıldığını ifade eden Acer, yeni personel yemekhanesi inşaatının projelendirmesini tamamladıklarını, üniversite personelinin kullanabileceği seçkin, güzel bir manzarası olan kafeterya ve yemekhane binası inşaatı başlayacakları müjdesini verdi.
“ÖSEM’de Yaşanan Aksaklıkları Giderdik”
Öğrencilerin talepleri, kampüs içi düzenlerinin önemine dikkat çeken Yücel Acer, ÖSEM (Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi) konusunda; “ÖSEM’i gördüğümde gerçekten üzüldüm. Bir öğrenci etkinlik merkezi böyle olmamalı çok daha nezih, öğrencilerimize yakışır bir ortam olmalıdır, diye düşündük. O yüzden ÖSEM’in toparlanmasıyla yola başladık. Yazdan bu zamana kadar duvarlardaki aksaklıklar boyanarak giderildi. Masa ve sandalyeler değiştirilerek daha nezih ortamlar oluşturuldu. Ayrıca öğrencilerimizin kendi kartlarıyla para yükleyebilecekleri kendi kartlarıyla yemek alabilecekleri bir sistem oluşturmaya amaçlıyoruz” dedi.
“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Kütüphanesi, Çok Daha Kaliteli Bir Akademik Kütüphane Olacak”
“Kütüphanemizin fiziki mekân anlamında geçmiş döneme kıyasla rahatladığını kabul ediyoruz ancak içerik anlamında gerçekten popülist yaklaşım uygulanmıştır. Neredeyse sadece bağışlara dayanan bir üniversite kütüphanesi anlayışı oluşturulmuş. Ama biz kütüphanemizi, öğrencilerimizin aradığı güncel kaynakları rahatlıkla bulabileceği, güncel kitapları satın alan bir kütüphane haline getirmeye çalışıyoruz. Kütüphane öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için çok önemli. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Kütüphanesi, çok daha kaliteli bir akademik kütüphane olacak.”
· Üniversite İçerisinde İdeolojik Yapılanmalar
8 aydır yönetimdesiniz, seçim zamanında da kampanyanızda üniversitenin belli bir ideolojinin uzantıları tarafından yönetildiği yönünde çok eleştiri getirdiniz. Artık üniversitenin üniversiteden yönetildiğini söyleyebilir miyiz?
– “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine hiç yabancı olmayan birisiyim. 2011 yılı içerisinde, bir önceki Rektör’ün başladığı dönemde Rektör Yardımcısı olarak başladım. Daha önceki yıllarda da uzun süre yöneticilik yaptım ve Rektör Yardımcısı olarak gördüğüm şey üniversitenin belli bir ideolojik yapılanmaya ortam oluşturabilecek bir zihniyetle yönetilmeye başladığı idi. Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesinde bizim dönemimizle birlikte, normalleşmenin yaşandığına inanıyorum. İdeolojik saplantıları olan kişilere her zaman mesafemiz var ama bunun dışında ideolojisini üniversiteye ve bilime yansıtmayan, çalışarak kendini geliştiren, öğrencilerimizi geliştirmeye gayret gösteren, bilimsel yapma gayreti olan her hocamızın yanındayız, destekçisiyiz. Adalet ve liyakat temeline dayanan bir anlayışı, yönetimde esas prensip olarak uyguluyoruz.”
BİRİM HABERLERİ
2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş

2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Takvimi açıklandı. Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılacak. Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 20.01.2025 | 24.01.2025 (17:00) |
Değerlendirme | 27.01.2025 | 30.01.2025 |
Sonuçların Açıklanması | 31.01.2025 | |
Kesin Kayıt | 03.02.2025 | 05.02.2025 (17:00) |
Yedek Kayıt | 06.02.2025 | 07.02.2025 (17:00) |
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son 10 yıla ait program taban puanları için TIKLAYINIZ
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak yapılacaktır.
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
1- Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Online (İnternet) Başvurusunda Bulunan Öğrencilerden İstenen Belgeler
- Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge.( E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı)
- Öğrencinin yerleştiği yıldaki LYS ve ÖSYS Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
- ÖSYM Yerleştirme Belgesi. (İnternet çıktısı)
- DGS ile yerleşen öğrencilerin DGS Sonuç belgesi ve DGS Yerleştirme belgesi.(internet çıktısı
- Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması ve öğrenci belgesinde Kayıt Türü bilgisi yok ise eğitim görmekte olduğu üniversiteden Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Yapmadığına dair belge.)
- Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. .(Transkript belgesininde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkrip belgesini yükleyebilir.)
- Kayıt Donduranlar için Kayıt Dondurma yazısı.(Elektronik imza ya da ıslak imzalı)
- **** DGS ve 35 Yaş üstü kontenjanından başvuruda bulunacak öğrencilerin https://destek.comu.edu.tr/talepout/yeni adresinden “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı- Yatay Geçiş Birimi” seçilerek ÖYSM yerleştirme belgelerini yüklemeleri ve başvuru yapacakları Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu ve bölüm/program bilgilerini girmeleri gerekmektedir.
2- Kesin Kayıtta İstenen Evraklar
Kesin kayıtlar başvuru yaptığınız Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul öğrenci işleri bürosunda yüz yüze veya noter onaylı vekaletname ile yapılacaktır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
- 3 adet fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır).
- Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge
- Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (imzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
- Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
3-Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Usul ve Esasları
EK MADDE 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)
( 1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.
EK MADDE 1’İN UYGULAMA, USUL VE ESASLARI İÇİN tıklayınız…
BİRİM HABERLERİ
2024-2025 Bahar Yarıyılı Kurumlararası Başarı Durumuna Göre Yatay Geçiş

Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
2024-2025 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KURUMLARARASI BAŞARI
DURUMUNA GÖRE YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ VE BAŞVURU KOŞULLARI
YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 20.01.2025 | 24.01.2025 (17:00) |
Değerlendirme | 27.01.2025 | 30.01.2025 |
Sonuçların Açıklanması | 31.01.2025 | |
Kesin Kayıt | 03.02.2025 | 05.02.2025 (17:00) |
Yedek Kayıt | 06.02.2025 | 07.02.2025 (17:00) |
- Başvuru ve Değerlendirme İşlemleri
- Kayıtlı bulunduğu diploma programında, tamamlamış olduğu dönemlere ait tüm dersleri almış ve başarmış olması zorunludur.
- Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az 100 üzerinden 60 veya eşdeğeri, 4 tam not üzerinden 2.00 olması gereklidir.
- Kurumlararası başarı durumuna göre yatay geçiş, Genel Not Ortalamasının %50 si ve ÖSYS /YKS puanın % 50 si hesaplamaya dahil edilerek bulunan başarı sıralamasına göre değerlendirilir.
- İkinci öğretimden örgün öğretime yatay geçiş yapacak öğrencilerin öğretim yılı sonu itibariyle ilk %10’a girmeleri gerekir.
- Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir
2- Kurumlararası Yurt İçi ve Yurt Dışı Yatay Geçiş Online (internet) Başvurusunda İstenen Belgeler
- Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması, E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı)
- Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belgenin aslı. ( E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı )
- İkinci öğretim programlarından örgün öğretim programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin bulundukları dönem itibariyle ilk %10’a girdiklerine dair resmi belge.
- Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. (Transkript belgesinde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkript belgesini yükleyebilir.)
- Yurt dışından yapılacak başvurularda, kayıtlı bulunduğu programın ÖSYM kılavuzunda yer almış olması, transkript (not belgesi), ders planları ve içeriklerinin Türkçe ’ye çevrilmiş ve onaylanmış olması.
- Yurt dışından yapılacak başvurularda Yükseköğretim Kurumundan alınacak denklik belgesi.
- Öğretim Planı: Öğrencinin ayrılacağı Yükseköğretim kurumunda okuduğu dersleri gösterir öğretim (ders) planı
- ÖSYM Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
- ÖSYM Yerleştirme Belgesi (internet çıktısı)
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
3- Kesin Kayıtta İstenen Belgeler
- Fotoğraflı Nüfus Cüzdan Fotokopisi.
- 3 adet 4.5×6,0 ebadında çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge.
- Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
- Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
4- Kurumlararası Yurt İçi ve Yurt Dışı Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
- Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
- Yabancı öğrenci statüsünde bir diploma programına yerleşen öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
- İlgili bölüm veya programda kontenjan belirlenmiş olması gerekir.
- Yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki Yükseköğretim kurumlarına geçiş için öğrencinin yabancı ülke Yükseköğretim kurumunda yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarıyıl) okumuş, yıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş ve yönetmeliğin 5., 8. ve 11.nci maddelerindeki diğer hususları yerine getirmiş olma şartı aranır.
- Öğrenci Seçme Kılavuzunda yer alan ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından yatay geçiş yapmak üzere başvuranlardan YKS sonucuna göre yerleştirildiklerini gösterir kazandı belgesi istenir. ÖSYM tarafından yerleştirilmeyen öğrencilerin yatay geçiş başvuruları kabul edilmez.
- Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Özel Yetenek Programlarına yatay geçiş başvurularında; öğrencinin kayıtlandığı yılın YKS özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanını sağlaması gerekmektedir.
- Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin “Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak” kriteri bulunmaktadır.
- Bir Yükseköğretim Kurumundan, çıkarma, uzaklaştırma vb. disiplin cezası almış olanlar yatay geçiş için başvuruda bulunamazlar.
- Vakıf Yükseköğretim Kurumları veya yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından örgün öğretime geçiş yapanlar ilgili programın katkı payı, ikinci öğretime geçiş yapan öğrenciler ise ilgili programın öğrenim ücreti esaslarına tabi olur.
- Yükseköğretim Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Programlarına ve Diş Hekimliği Fakültesine Başvurabilmek İçin İlgili yılındaki ÖSYS kılavuzlarında yer alan Başarı Sıralamasına sahip olmak.
- Spor Bilimleri Fakültesine Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin, kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması, Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak. (04.07.2019 tarih ve 07 sayılı Senato Kararı.)
- Öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS/YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş işlemlerine ilişkin duyurudaki asgari ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmasına; ancak Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olan sıralama kuruluşları (AcademicRanking of World University, QS World UniversityRankings, Times HigherEducation World UniversityRankings) tarafından yapılan dünya üniversitesi sıralamalarının herhangi birinde ilk 400’de yer alan üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler için bu şartın aranmamasına, ancak yurt dışı kontenjanından daha fazla başvuru olma durumunda öğrencilerin yurtdışındaki üniversitesine kabulde kullanılan belgesinin veya ÖSYS, YKS veya muadil belgelerin sıralama ölçütü olarak kullanabilmesine
- Yabancı Dil Hazırlık Programı uygulanan bölümlere yatay geçiş yapan öğrenciler için, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik takviminde ilan edilen tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muafiyet sınavı yapılır. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda farklı programlar için farklı yeterlik ve seviye tespit sınavları uygulayabilir.
- Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 70 puandır. (%30 Yabancı Dille öğretim yapan programlar için 60). Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda programlar için farklı bir Yeterlik Sınavı başarı notu belirleyebilir.
- Yeterlik sınavında başarılı olan veya Yükseköğretim Kurulu Tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen başarı düzeyinde puanı olup muaf tutulan öğrenciler kaydoldukları esas programlarda eğitime başlama hakkı elde eder.
- Herhangi bir nedenle yeterlik sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
2024-2025 ByatrenciAHAR DÖNEMİ PROGRAM KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
BİRİM HABERLERİ
ÇOMÜ 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Lisansüstü Öğrenci Alım Kontenjanları ve Başvuru Şartları

Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı lisansüstü programlarına öğrenci alımı ve Tezsiz Yüksek Lisans programından Tezli Yüksek Lisans programına geçiş işlemlerine ilişkin detaylı bilgilere aşağıdaki tabloda yer alan kılavuzlardan ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ HATIRLATMALAR:
- Başvuru Tarihleri 13-22 Ocak 2025’tir.
- Başvuru işlemleri yalnızca online olarak yapılacaktır.
- Online başvuru ekranı 13 Ocak 2025 Pazartesi saat 00:00’da açılacak, 22 Ocak 2025 Çarşamba saat 17:00’de kapanacaktır. 13 Ocak 2025 tarihinden önce başvuru yapılamayacaktır.
- Başvuru Formu eksiksiz doldurularak çıktısı alınıp imzalandıktan sonra, taranıp sisteme pdf formatında yüklenmelidir.
BAŞVURU FORMLARI | |
1. | Lisansüstü Başvuru Formu için lütfen tıklayınız. |
2. | Tezsiz Yüksek Lisans Beyan Formu için lütfen tıklayınız.
(Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuru yapacak adayların Lisansüstü Başvuru Formu ile birlikte Tezsiz Yüksek Lisans Beyan Formunu da doldurup sisteme yüklemeleri gerekmektedir.) |
3. | Tezsiz Yüksek Lisans Programından Tezli Yüksek Lisans Programına Geçiş Başvuru Formu için lütfen tıklayınız. |
FORMLAR HAKKINDA AÇIKLAMALAR:
|
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI
(Kılavuzlar) |
|
1. | Doktora-Sanatta Yeterlik Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız. |
2. | Tezli Yüksek Lisans Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız. |
3. | Tezsiz Yüksek Lisans (örgün-ikinci öğretim) Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız. |
4. | Yabancı Uyruklu Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.üniverst |
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak