Editörün seçtikleri
İşte yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı liseler…
YGS’yi atlatan adayları şimdi de LYS heyecanı sardı. Peki geçtiğimiz yılın ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı lise türü hangisi?
Geçtiğimiz yılın ÖSYM verilerine göre MF puan türünde en başarılı okullar fen liseleri ile özel fen liseleri oldu. MF’de fen liselerindeki14 bin 289 aday ortalama 360.409 puan; özel fen liselerinde ise 6 bin 63 aday ortalama 357.755 puan aldı.
TM puan türünde ise en başarılı okullar sosyal bilimler liseleri, polis koleji, fen liseleri ile özel fen liseleri oldu. Sosyal bilimler liselerinde ortalama puan 337.919, polis kolejinde 349.514, özel fen liselerinde 315.302 ve fen liselerinde 300.721 oldu.
TS puan türünde ise okul türlerine göre ortalama puanlar en yüksek olan liseler şöyle oldu: Sosyal bilimler liseleri 289.4, polis kolejleri 245.39, özel fen liseleri 244.91.
ÖSYS’ye başvuran 733 bin 151 lise öğrencisinden 266 bin 854’ü; 13 bin 137 yabancı dil ağırlıklı lise öğrencisinden 5 bin 422’si; 112 bin 903 özel lise öğrencisinden 66 bin 468’i; 291 bin 262 anadolu lisesi öğrencisinden 153 bin 18’i; 63 bin 273 yabancı dilde eğitim veren özel lise öğrencisinden 37 bin 895’i; 17 bin 167 fen lisesi öğrencisinden 9 bin 633’ü; 7 nin 167 özel fen lisesi öğrencisinden 4 bin 758’i; 668 askeri lise öğrencisinden 249’u üniversiteye yerleşti.
ÖSYS’ye başvuran 88 akşam lisesi öğrencisinden 17’si; 4 bin 947 özel akşam lisesi öğrencisinden bin 167’si; 2 bin 266 sosyal bilimler lisesi öğrencisinden bin 569’u; 3 bin 530 spor lisesi öğrencisinden 319’u; 825 polis koleji öğrencisinden 511’i; 6 bin 346 güzel sanatlar lisesi öğrencisinden 747’si; 41 bin 119 öğretmen lisesi öğrencisinden 22 bin 360’ı; 199 bin 58 imam hatip lisesi öğrencisinden 76 bin 971’i; 130 bin 918 ticaret meslek lisesi öğrencisinden 65 bin 972’si; 85 bin 661 teknik lise öğrencisinden 42 bin 73’ü; 219 bin 610 endüstri meslek lisesi öğrencisinden 70 bin 71’i; 164 bin 227 kız meslek lisesi öğrencisinden 66 bin 166’sı; 75 bin 130 sağlık meslek lisesi öğrencisinden 32 bin 718’i; 15 bin 312 otelcilik ve turizm meslek lisesi öğrencisinden 8 bin 207’si; 51 sekreterlik meslek lisesi öğrencisinden 17’si; 638 astsubah hazırlama okulu öğrencisinden 189’u; 67 bin 412 diğer meslek liseleri öğrencisinden 28 bin 333’ü ve 511 diğer liselerdeki öğrencilerden 160’ı üniversiteye yerleşti.
egitimajansi.com
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel6 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer7 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer6 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler7 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak