Editörün seçtikleri
Türklerin Erasmus+’ta Tercihi Polanya
Gençlere yeni beceriler kazandırarak, istihdamlarını kolaylaştırmak ve kültürel etkileşimi sağlamak amacıyla farklı bir ülkede, yabancı dil öğrenme ve eğitim imkanı sunan “Erasmus+” programında Polonya, Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor.
Katılımcı ülkelerdeki ulusal ajanslar vasıtasıyla yürütülen Erasmus+ programı, gençlerin iyi bir eğitim alarak, iş bulma olanaklarını artırmaları, sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin yeni bakış geliştirmeleri ve yeni dil öğrenmelerini amaçlıyor. Program, okul ve yetişkin eğitimi, mesleki eğitim, gençlik ve spor çalışmalarını da kapsıyor.
“Leonardo da Vinci” ve “Gençlik” gibi adlarla uygulanan program, AB Komisyonunca alınan karar doğrultusunda 2014-2020 dönemi için Erasmus+ başlığı altında uygulanıyor.
Program kapsamında 2004-2016 yıllarında Türkiye’den Polonya’ya 27 binin üzerinde öğrenci gitti.
Erasmus+ programı, farklı bir ülkede, günlük hayatın zorluklarıyla mücadele ederek ve yeni insanlar tanıyarak, gençlere hayatlarının ilerleyen bölümünde sıkça faydalanacakları önemli beceriler kazandırıyor.
Polonya’da eğitim imkanı
Kişilerin potansiyellerinin açığa çıkarılmasında eğitim ve öğretimin önemi vurgulanarak başlatılan ve AB üyesi ile aday ülkelerin yararlandığı Erasmus+ programı, üniversite öğrencilerine Polonya’da da eğitim alma imkanı sunuyor.
Programla birlikte ilk kez yurt dışı deneyimi yaşayacak öğrenciler, farklı ülke, insanlar ve kültür tanıyacak olmalarından duydukları heyecan ve mutluluğu, AA muhabirine anlattı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Ebru Tutkal, “Yurt dışına ilk defa bu program ile gideceğim. Daha önce hiç ailemden uzakta yaşamadım. Özelikle dilini bilmediğim bir yerde kendi başıma yaşamak çok farklı bir deneyim olacak. İngilizcemi geliştirmek önceliğimdi ancak ülkelerin kültürleriyle, insanlarıyla tanışmak, ülkelerin eğitim alanlarını görmek için de güzel bir fırsat olur diye düşünüyorum. Eğitimin yanında başka ülkeleri de gezmeyi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Polonya’ya daha önce giden arkadaşlarının güzel deneyimler paylaştığını dile getiren Tutkal, coğrafi olarak Avrupa ülkelerine merkezi bir konumda olması sebebiyle de Polonya’yı tercih ettiğini belirtti.
“İnsan hayal ettiği şeylerin peşinden gitmeli”
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Gizem Demirsoy da “Polonya hakkında hep güzel şeyler duydum, o sebeple Polonya’yı seçtim. Üçüzüm ve her yere kardeşlerimle birlikte gidiyorum. İlk defa tek başıma bir yere gidecek olmak çok farklı bir duygu. İnsan hayal ettiği şeylerin peşinden gitmeli diye düşünüyorum. Ben de hayal ettim ve şimdi ise hayalimi gerçekleştirecek olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.
Başka ülkelerin kültürlerini öğrenmeyi çok istediğini belirten Ankara Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencisi Edanur Açıkgöz ise “Daha önce yurt dışına çıkmadığım için biraz heyecanlı ve meraklıyım. Polonya’nın mimari yapısı, kültürel değerlerine merak duyuyorum. Ayrıca İspanya’yı da görmeyi çok istiyorum.” diye konuştu.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ezgi Koyukan, “Polonya, bahsedildiği gibi ekonomik sebeplerin yanında, kültürü ve tarihi geçmişi açısından beni hep heyecanlandıran bir ülke olmuştu. Avrupa’daki konumu itibarıyla de bana daha fazla gezme fırsatı sunacağını düşünüyorum. Bu programla birlikte, mümkün olduğunca fazla ülkeye gitmek ve gittiğim ülkelerin kültürlerini, tarihlerini öğrenmeyi çok istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“Programla birlikte vizyonum genişledi”
Bir önceki yıl Erasmus+ ile Polonya’da eğitim alan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hasan Can Altıntop da “Polonya’yı, gittikten sonra bütün önyargıları bir kenara bırakarak, gezerek, görerek yakından tanıdım. Erasmus+ programı vesilesiyle burada bulunduğum süre içinde birçok ülkeyi gezme fırsatım oldu. Programla birlikte vizyonum genişledi, dünyaya bakış açım gerçekten değişti. Daha çok mütevazi olmayı, kendi kendimi idare etmeyi, daha azla yaşamayı, küçük şeylerle mutlu olabilmeyi öğrendim.” ifadelerini kullandı.
Altıntop, yeni dönemde Polonya’ya gidecek öğrencilere, tarihi yerleri, mimari yapıları gezip görmeleri ve kültürel değerleri tanımalarını tavsiyesinde bulundu.
Polonya halkının, yeni kültürleri tanımaya açık, öğrenmeye meraklı, sorgulayan insanlar olduğunu dile getiren TOBB Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Furkan Balcı ise “Ben alanımla ilgili araştırmalar yaparken, yurt dışındaki insanlar neler yapıyor, onların hayalleri ve bakış açıları nerelere uzanıyor bunları merak ediyordum. Bu yüzden Erasmus+ programına başvurarak Polonya’ya gitmek istedim. Tercihimden de oldukça memnun kaldım.” şeklinde konuştu.
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak