Her yıl binlerce öğrenci staj yaparak zorlu kariyer basamaklarına adım atmaya çalışıyor. Ancak mezunlar arasında staja katılım oranı artıyor. Bu nedenle, istediğiniz programda yer alabilmek için özgeçmişinizin hazır olması gerekiyor.
Size yardımcı olmak için, işte işverenler için göze çarpan bir staj CV’sini nasıl yazacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Adınızı ve iletişim bilgilerinizi açıkça belirtin
Özgeçmişinizin ilk bölümünde “özgeçmiş” ibaresi değil, adınız ve iletişim bilgileriniz bulunmalıdır. Adınızı belgenin başlığı olarak düşünün. Bu nedenle büyük ve kalın yazı biçiminde olmalıdır.
Hemen altında, en azından telefon numaranızı ve e-posta adresinizi listelemelisiniz – ve bunların doğru olduğundan emin olmalısınız! Ev adresi gerekli değildir, ancak isterseniz şehrinizi ve ilçenizi girebilirsiniz.
Kişisel profilinizi özelleştirin
Kişisel bilgilerinizin ardından profiliniz gelir. Bu bölüm sadece birkaç satır uzunluğundadır ve özgeçmişinize kısa bir giriş niteliğindedir. Kim olduğunuzu, staj için neden uygun olduğunuzu ve kariyer hedeflerinizi detaylandırmalıdır.
Profilinizi, başvurduğunuz staja, sektörüne ve hatta kendinizi öne çıkarmak için programı organize eden şirkete göre uyarlamayı unutmayın. Sektör veya programla alakanızı sergileyerek, mükemmel bir eşleşme olduğunuzu kanıtlamış olursunuz.
Niteliklerinizi sergileyin
Staj başvurusunda bulunduğunuza göre, çok fazla iş deneyiminiz olması pek olası değildir. Bu nedenle, eğitim ve nitelikler bölümünüz daha sonra gelir.
Potansiyel işvereniniz için daha alakalı olduğu için en güncel niteliklerinizle başlayın. Örneğin, derecenizle başlayın, ardından mezun olduğunuz okulları ve ardından sertifikalarınızı listeleyin.
En güncel niteliklerinzin altında, programa uygunluğunuzu gösteren bazı temel modülleri, uzmanlıkları, projeleri ve belgeleri detaylandırın. Bu nedenle, iş tanımındaki temel gereksinimlere özellikle dikkat ettiğinizden emin olun, aksi takdirde özgeçmişinizden yanlışlıkla ilgili bir şeyi kaldırmış olabilirsiniz.
En önemli özelliklerden biri de çoklu dile sahip olmaktır. Özellikle günümüzün iş hayatında sıklıkla alanan ve oldukça yaygın kullanılan ingilizce mutlaka CV’nizde yer alması gereken şeylerden biridir. Bunu CV’nize nasıl ekleyeceğinizi ve iddialı bir CV hazırlamak için bu sayfaya göz atın.
İstihdam geçmişi bölümünüzü yeniden işleyin
Pozisyonlarınızı ters kronolojik sırada listeleyen bir iş geçmişi bölümü, önemli bir CV bileşenidir. Çok fazla iş deneyiminiz yoksa, bu bölümü “Faaliyetler ve projeler” veya “İş, faaliyetler ve projeler” olarak yeniden adlandırabilirsiniz.
Deneyim eksikliğinizi telafi etmek için bu bölümü işyerine veya staj programına uygulanabilecek beceri ve proje örnekleri ile doldurun. Bu projeler, aldığınız ek stajlar veya gönüllü faaliyetler de dahil olmak üzere eğitiminizle alakalı veya eğitiminiz dışı olabilir.
Bunu özgeçmişinizde düzenlerken, proje veya faaliyetin tarihlerini ve başlığını tek bir satırda detaylandırın. Ardından, hemen altında, projenin veya faaliyetin neleri içerdiğini özetleyen bir cümleye yer verin.
Unutmayın, iş geçmişiniz eğitiminizden daha etkileyici veya alakalıysa, bunu niteliklerinizden önce listelemelisiniz.
İlgi alanlarınızı yakınlaştırın
Hobiler ve ilgi alanları bölümü gerekli olmasa da, olabilir. Kariyerinize yeni başlıyorsanız CV’nizin öne çıkmasına yardımcı olabilir.
İlk olarak, işverenler otomatik, robotik stajyerler aramıyorlar. Kişiliği olan ve şirkete değerli bir şey getirebilecek kişileri arıyorlar. Bu nedenle, bunu yansıtan hobiler ekleyin.
Bir spor takımında mı oynuyorsunuz yoksa bir topluluğun üyesi misiniz? Ya da belki bir blogunuz var veya Twitter’da sektörle ilgili sohbetlere katılıyorsunuz?
Bunların anahtarı, sizi yalnızca benzersiz ve ilginç kılan değil, aynı zamanda stajla ilgili olan hobilerden ve ilgi alanlarından bahsetmektir. Ve alanla ilgili herhangi bir hobiniz yoksa, biraz bulun ve deneyin. Bu, CV’nizin potansiyel işvereninizin dikkatini çekmesine yardımcı olacaktır.
Bu makale www.unibilgi.net’ten alıntılanmıştır.