Bizimle İletişime Geçin

Kariyer

Finallerden Yüksek Not Alma Yolları

Yayınlandı

-

Görsel: universityofcalifornia.edu

Biliyorsunuz ki lisedeki sınavların birçoğu ezberlenmiş bilgilere ve formüllere dayanıyor. Sonrasında üniversiteye başlayınca ilk sınav ile birlikte birçoğumuz hayal kırıklığına uğruyoruz çünkü vize ve finaller kendi dinamiklerine göre sorular soruyor. Peki ama ezber yapmanın asla işe yaramadığı bu üniversite sınavlarından yüksek not almak için nasıl çalışmak gerekiyor?

Çalışma Grubu Oluşturmak

Formüllü, istatistikli ve sayılı temel bilimler dersleri için tavsiyem acilinden bir çalışma grubu oluşturmanız. Bu tür derslerde nedense hocalar derste daha kolay soru örnekleri ile ders anlatırlar ama iş sınava gelince daha komplike sorularla öğrencilere ter attırırlar.

İşin sırrı ise dersi kodu ile birlikte internetten aratarak çıkmış soruları bulmak veya dersi daha önceden alanların elindeki mevcut arşivlere eriştikten sonra oturup bunlara arkadaş grubuyla birlikte iyice çalışmak. Hatta çok takıldığınız yerlerde asistanlara da soru sormaya çekinmeyin. Özellikle anlamadığınız yerler için bir asistana veya üst sınıf öğrencisine akıl danışmak harf notunuzu yukarılara çekmeniz için kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri.

Tanıtım

Flaş Kart Hazırlamak

Çoktan seçmeli görünen ama asla ezberlenerek yüksek not alınamayan sınavlar için yapmanız gereken flaş kart hazırlamak. Genellikle sosyal bilimler, psikoloji, felsefe ve edebiyat derslerinin test şeklindeki ara sınavlarında hem bilginizi hem de yorumunuzu isteyen sorular olacak.

Bu sınavlara çalışırken flaş kartların bir tarafına ezberlenmesi gereken düz bilgileri diğer tarafına da hocanın bu bilgilerle ilgili yorumlarını yazarak hazırlanın. Hatta emin olmadığınız veya kaçırdığını bir yer var ise hocaya sınavdan önceki derslerde anlamadığınız kısımları sorarak notlar alın. Böylelikle testte bilgi ile yorumların karışık olduğu sorular geldiğinde cevapları rahatlıkla verebileceksiniz.

Potansiyel Soruları Çalışmak

Özellikle uygulamalı bilimler, hukuk ve eğitim bilimleri derslerinde pratiğe yönelik sorular sorulur. Uygulamalı cevaplar isteyen bu tür sınavlara hazırlanırken düz bilgi ezberlemek yerine potansiyel sorular üzerinde çalışmakta fayda var.

Mesela bir yöntem veya metodun pratik uygulamasının işlendiği bir ders alıyorsunuz. O zaman sınavda da büyük ihtimalle sizden derste işlenen bir metodu pratik bir duruma uygulamanız istenecektir. O halde yapmanız gereken dümdüz metot ezberlemektense metotları küçük küçük notlar halinde özetleyip hocanın derste yaptığı örneklere, vakalara veya dönem içi verdiği uygulamalara benzer şekilde metotları ve yaklaşımları içselleştirene kadar pratik yapmanız.

Tanıtım

Bilgileri Organize Etmek

Uzun uzun yorum ve açıklama isteyen sınavlar öğrencilerin genelde en çok afalladıkları sınavlar ve bu sınavlara hazırlanırken bilgileri organize ederek çalışmak işinizi kolaylaştıracak bir yöntem.

Teoriler, kuramlar, kişiler ve hatta tarihler derken kafanızı allak bullak eden bilgileri küçük küçük özetler haline getirin. Çalışmanız gereken makaleler varsa onları da mümkünse yazarları ve tarihleri ile birlikte bir flaş karta sığacak kadar küçük alana özetleyin.

Çalışırken bu bilgileri birbirleri ile ilişkilendirerek çalışın. Hangi teori hangi yaklaşımları doğurmuş, hangi makalenin sahibi alana ne katkıda bulunmuş, metodolojiler birbirini nasıl etkilemiş bütünleşik bir bakış açınız olsun. Zaten sınav geldiğinde muhtemelen öyle genel veya öyle detaylı bilgiler isteyen bir soru ile karşılaşacaksınız ki bütün çalıştığınız bilgileri ortaya dökmeniz gerekecek.

Bilgileri İlişkilendirmek

Yine uzun uzun yorum ve açıklama isteyen vize ve finallerden yüksek not almanın ilk basamağı sınava bilgileri iyi organize edebilmek ise ikinci basamağı da cevaplarken bilgileri ilişkilendirmek. Genellikle kuramsal ve literatürü tarayan derslerin soruları bu tarz olduğu için soruları cevaplarken de bildiğiniz bilgileri bir şablon yardımı ile mantıklı bir sıraya koyarak ilişkilendirmeniz ve sınavda bu ilişkileri anlatmanız yararlı olacaktır.

Tanıtım

Vize ve Finale Uygun Çalışmak

Soruyu dümdüz özet geçerek cevaplamanız ve bildiğiniz bilgileri düzgün bir şekilde anlatmanızın yeterli olduğu sorular olduğu gibi bir de sizden analiz, sentez veya argüman bekleyen sorular cevaplamanız gerekebilir.

Bu durumda yine çalışırken bu analizler, sentezleri ve hatta argümanlaştırmaları yapmış olmanız sınavda cevaplamananızı kolaylaştırmanız adına şart. Yoksa o teori neydi aman bu kavram nereden çıkmıştı hatırlayana kadar zaten sınav süresinin yarısından fazlası gider. Diyelim ki sıkı çalışma kısmı tamam. O zaman soruyu cevaplarken önce bir resmin çerçevesini çizin. Hangi bakış açısı, hangi argüman, hangi açıklamayı ele alacağınızı nedenleri ile detaylandırın. Öyle ki hoca kağıdınızı okurken konuyu anladığınızı ve hatta konuyu belli bir mantık çerçevesinde derinlemesine tartışabildiğinizi görsün. Edebiyatta karakter analizi yapıyorsanızda, felsefede yöntemleri anlatıyorsanız da, sanat tarihinde eserleri inceliyorsanız da konuya hakim olduğunuzu ve literatürden örneklerle konuyu tartışabildiğinizi hocaya gösterin.

İçeriği Sormak

Vize ve finallerin nasıl olacağını bilmiyorsanız veya emin değilseniz de mutlaka sınava girmeden önce içeriği öğrenmekte fayda var. Bunun için öncelikle hocanın dersi anlatış şekline dikkat edebilirsiniz. Eğer hoca ağırlıklı olarak yorum yapıyorsa, yorum sorar. Yok derste bol bol analiz yapıyorsanız, o zaman sorular analiz ağırlıklı olur. Genellikle uygulama yapılan bir dersin sınavı da uygulama ağırlıklı gelir. Siz yine de emin olamıyorsunuz hocaya bu dersi daha iyi anlamak için ne tür bir çalışma yapmak gerektiğini sorabilirsiniz. Tavsiyem “sınavda nasıl çıkar hocam?” tarzı bir soru yöneltmek yerine doğru şekilde iletişime geçmeniz. Baktınız hocanız biraz ters davranıyor, o zaman dersin veya bölümün asistanına “sınava nasıl çalışmak gerekir?” diye sorabilirsiniz. Asistanlardan da yüzünüz gülmediyse doğrudan dersi alan üst sınıflara yüz yüze gidip sınavda ne tür sorular sorulduğunu sorabilirsiniz. O da mı olmadı? O zaman bölümün mutlaka bir forumu veya Facebook sayfası vardır. Orada da sınavla ilgili bilgi arayabilirsiniz.

Makale: Ayça Karaman  |  https://www.aycakaraman.com/

Tanıtım

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kariyer

Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: Web

2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi açıklandı. ÇOMÜ Erasmus Birimi’nden yapılan duyuru şöyle:

Okumaya Devam Et

Genel

ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı – Başvuru Şartları ve kontenjanlar-2023

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı 07 Ağustos 2023 – 18 Ağustos 2023 tarihleri arasında Özel Yetenek Sınavı Başvuru Sistemi (ÖZYES) üzerinden online olarak yapılacak. Özel Yetenek Sınavı ise 22-25 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacak. Ayrıca ÖZYES’de İllinois Çeviklik Testi uygulanacak.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon olmak üzere 4 bölüm eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor.

Önemli tarihler:

Tanıtım
Online Başvuru İşlemleri 07 – 18 Ağustos 2023
Şahsen Başvuru ve Evrakların Teslimi 14 – 18 Ağustos 2023
Özel Yetenek Sınavı 22 – 25 Ağustos 2023
Parkur Derecelerinin İlanı 26 Ağustos 2023
Derece Sonuçlarına İtirazlar 28 – 29 Ağustos 2023
İlk Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 31 Ağustos 2023
Geçici Kayıt İşlemleri (İlk Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Adayların Şahsen Başvurusu) 04 – 08 Eylül 2023
Boş Kontenjanların ve Yedek Adayların İlanı 11 Eylül 2023
Boş Kontenjanlara Online Başvuru (Yedek Adaylar) 11 – 14 Eylül 2023
Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 15 Eylül 2023
Ek Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Yedek Adayların Şahsen Başvurusu 18 – 21 Eylül 2023
Kesin Kayıt Sonuçlarının İlanı 22 Eylül 2023

Okumaya Devam Et

Kariyer

ÇOMÜ’den çift diploma ile mezun olmak ister misin?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: pearsonaccelerated.com

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler Çift Anadal Uygulaması ile aynı anda iki diploma ile mezun olabiliyor. Son senato toplantısında Eğitim Fakültesi ve Fen Fakültesi bünyesinde yeni çift anadal programları belirlendi. 

Çift Anadal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, psikoloji okuyan bir öğrenci sosyoloji alanındaki ya da işletme okuyan bir öğrenci iktisat alanındaki dersleri de vererek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Bununla birlikte çift anadal uygulaması öğrenciler açısından ciddi bir yüktür. Nitekim çift diploma alma uğruna söz konusu öğrenci üniversitenin sosyal yaşamından soyutlanabilir. Yine de çift diploma sahibi olmak elbette ki öğrencilerin kariyeri ve kazanılan yetiler açısından son derece önemlidir.

Çift Anadal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir?

Tanıtım

Yönetmelik için tıklayınız

“Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:

a) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

Tanıtım

c) Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

(3) Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

(4) Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 65’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

(5) İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

Tanıtım

(6) Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.”

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR