Bilim Teknoloji
Türkiye’nin 5. Büyük Teleskobu Hizmete Girdi

Teleskop Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen törenle hizmete girdi.
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, törende yaptığı konuşmada, Erzurum’un tarihinde uzayı araştırmanın, uzayı gözlemenin, uzayı izlemenin ve uzaydan ders almanın var olduğunu belirterek, İbrahim Hakkı Hazretleri ile başlayan, hatta daha eskilerin de gökyüzüne bakarak tespitler yaptığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’de ilkleri başardığını ifade eden Koçak, ”Gerek Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapan öğrencilerimize, gerek öğretim üyelerimize hizmet edecek bir teleskobu açarken, aynı zamanda eğitimin sadece yüksek öğretimden ibaret olmadığını, ilkokuldan itibaren devam eden bir süreç olduğunu hatırlatmak isterim. Bu açtığımız ünite ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere, halkımıza da hizmet edebilecek” dedi.
Üniversitelerin görevlerinden, vizyonlarından birinin de halkıyla iç içe olmak, birikimlerini halkla paylaşmak olduğunu vurgulayan Koçak, şunları kaydetti:
”Biz de Atatürk Üniversitesi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah daha iyilerini daha büyüklerini de yapacağız. Teleskobumuz tabii Türkiye’de büyüklerden birisi. Kıymetli ve kaliteli bir cihaz. Tamamen üniversitemizin imkanlarıyla kurulmuş bir ünite olacak. İnşallah bundan sonra hem bizler hem halkımız hem de öğrencilerimiz buradan uzayı gözleyecekler.”
Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi’nin de planlandığı şekilde devam ettiğine değinen Koçak, ”Yerle ilgili Milli Emlak ve Başbakanlığa giden yazımız iki gün önce olumlu olarak geldi ve Palandöken Dağı’nın arkasında 2 bin 400 dönümlük arazinin tahsisi yapılmış oldu. İnşallah bundan sonra altyapı çalışması yapılacak” şeklinde konuştu.
”ATA50 Teleskop Projesi, Türkiye’de Yine Bir İlke İmza Attı”
Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Koordinatörü, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da ATASAM’ın ilk teleskobunun hizmete girdiğini belirterek, gökyüzüne duyulan ilginin binlerce yıldır süregeldiğini söyledi.
Şehirleşmeyle birlikte gökyüzünün yıldızlarla dolu parıltısının azalmasına rağmen gökyüzünün muhteşem görüntüsünden etkinlenmemenin mümkün olamayacağını vurgulayan Yeşilyaprak, ”Astronomlar olarak belki de tek farkımız, burada örneğini göreceğiniz teleskoplarımızı, meraklarımızı gidermemiz için kullanıyor olmamızdır” diye konuştu.
”ATA50” adını verdikleri teleskobun boyut açısından Türkiye’nin 5’inci, kurulum açısından ise Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk teleskobu olduğunun altını çizen Yeşilyaprak, ”Bu eser bir başlangıcı temsil ediyor. ATA50 Teleskop Projesi Türkiye’de yine bir ilke imza atmış ve şimdiden bu alanda ilk bilimsel ortaklığı Kayseri Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleştirerek, bilimsel ekipman altyapısını tamamlamıştır” dedi.
(ZAMAN)
Bilim Teknoloji
Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliğine Seçildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 21 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen 61 sayılı Genel Kurul toplantısında Asli Üyeliğe seçildi.
Bilim Teknoloji
TÜBA-GEBİP Ödülü ÇOMÜ’ye Gurur Yaşattı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Bu prestijli ödüller kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav, “Doğa Bilimleri” alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli bilimsel çalışmaları ve Türkiye’de bilime yaptığı katkılar ile TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Doç. Dr. Sercan Karav, sadece ÇOMÜ ailesi için değil, aynı zamanda ülkemizin bilim dünyası için de önemli bir başarıya imza atmıştır. Bilimsel çalışmalarındaki yenilikçi yaklaşımları ve azmi, özellikle genç araştırmacılar için ilham kaynağı olmuştur.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Araştırma Dekanlığı ekibi ile birlikte törende yer alarak bu anlamlı başarıyı yerinde kutladı. Törende bir konuşma yapan Rektörümüz, “Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alandaki başarısını bu tür ödüllerle taçlandırmak bizler için gurur kaynağıdır. Bu başarı, genç araştırmacılarımızın bilime ve teknolojiye olan ilgisini artırarak yeni projeler için cesaretlendirecektir” dedi.
Bilim Teknoloji
Denizcilik Meslek Yüksekokulu Akredite Oldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı akredite oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Çanakkale Bölge Liman Başkanlığından temsilcilerinin katıldığı denetlemede birinci sınıf dalgıç yeterlilik belgesinin alınabilmesi için de gerekli olan dalış takımları ve teçhizatlar yerinde görüldü.
Denetleme sonucunda akredite olan Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı ile ilgili Denizcilik MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku; “Bu süreçte emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, kurumsal akreditasyondan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Dinçay Köksal ve tüm üniversite yönetim kadrolarımıza teşekkür ederim. Kurumsal aidiyetimizi güçlendirerek üniversitemizi daha yüksek bir çıtaya çıkartacağız. Eğitim ve öğretim kalitemiz buna bağlı olarak artacak. Hedefimiz Denizcilik MYO’yu ülkemizin alanında en iyi okullarından biri haline getirmek” dedi.
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak