Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Cami avlusunda bilim

Yayınlandı

-

Gün geçmiyor ki, ‘din’ içerikli bir tartışmalı gündem olmasın.
Daha İzmir’deki Fotocu Prof’un travmasını henüz atlatmadık, olayın içeriğine ve kahramanına dair çok şey öğrenemedik!
Hee, şimdi diyeceksiniz ki; “ne öğrenmek istiyoduuuun?”

Öyle demeyin efendim! Karşılaştığımız olay, bir öğretim görevlisinin, çalıştığı üniversitenin yönetiminden bağımsız olarakeline makine alıp başörtülüleri fişlemesinden öte bi’şey!
Bu, yıllarını mürekkep yalayarak geçirmiş, prof olmuş şipşakçının geçmişinde mutlaka bizde acıma duygusu uyandıracak yaşanmışlıklar vardır.
Artık dadısı, Arap Bacı rolüne girip şaka yapayım derken taka mı yapmıştır bilemem.
İşte biraz önce bu yüzden dedim, hocamıza dair pek bi’şey öğrenemedik diye!

Heh ne diyordum?
Bu olay daha küllenmeden, iyice deşilmeden yeni bir dumrul çıktı karşımıza!
Bu seferki olay yeri: Akdeniz Üniversitesi.
Profun ihtisas alanı: Hukuk.
Sorun: Kampüste yapılacak cami.
Dert: Ama nasıl olur efendim!
Ne ‘nasıl olur efendim’: Bilim!
Bilim nerde nasıl olur efendim: İçine cami yapılan kampüste!

Buyurduğu cümle aynen şöyle: Üniversitelerin dinin siyasallaştırılmasına yer ve yatak edilmesi ne demek? (yatak ne yavv? Yataklık mı demek istiyor ne!) Buraya 7 bin kişilik cami yapılması demek.
7 bin kişinin camiden, Cuma Namazından çıktığını düşünün!.. Nasıl bilim yapacaksınız burada? Olmaz!
(Belli ki adamın gözünü Cuma Namazından ‘hurraa’ diye çıkan cemaat, bir zaman korkutmuş!)

Adam bir de o üniversiteye rektör olmak için aday. Bütün adayları da bu konuşmasıyla cami yapımını engellemeye çağırıyor!
Konuşmasında medrese ve ortaçağa da atıf da var.
Yani çarpıtmada bildiğimiz bütün kıl taktiklere tenezzül ediyor.

Tanıtım

İlahiyat fakültesinin ‘uygulama camii’ olması amacıyla yapılan bir caminin, orada sabah akşam demeden yapılan(!) bilimsel çalışmalara nasıl engel olacağını anlamak mümkün değil.
Aslında münkün!
3 ay boyunca her gün Cumhuriyet ya da Sözcü okuyun çok iyi anlarsınız. Hatta onun gibi kaygılanırsınız bile! Ama denemeyi göze alır mısınız bilemem.

Şimdi…
Bu canına yandığımın memleketinde;
-İş yerinde namaz kılarsınız, sorun!
-Lisede namaz kılarsınız, sorun!
-Olmadı, namaz kılacak öğrencileri bari camiye götüreyim de rahat rahat, objektiflerden uzak bir namaz kılsınlar dersiniz, sorun!
-Yolcu otobüsünde namaz için müsaade istersiniz, sorun!
-Cuma namazlarında yola taşarsınız, sorun! (Bu arada sadece cumaya giderleri de imam sorun eder)
-Dükkan camına ‘cumaya gittim, dönücem’ yazarsınız, sorun.
-Pepee’ye tespih verirsiniz, “yakında Pepee’ye namaz da kıldırır bunlar” olur, sorun.
-Bulduğunuz ilk boşlukta namaz kılarsınız, sorun.
-Kampüse cami yaparsınız, hayli hayli sorun, acayip büyük sorun.

Hadi diyelim ki; biz bunlara alıştık, boşverelim de takmayalım da!..

Peki abicim!
Bu dini siyasallaştırma ve caminin olduğu mıntıkada bilim yapamama söylemini nasıl es geçeceğiz?

Tanıtım

Bu doğuştan aydın abilerimizin eleştirdiği namaza meyyal insanlar, merdiven altı, kalorifer dairesi, çay ocağı gibi bulduğu ilk boşlukta namaz kılmayı sorun etmeyecek. Yıllardır da etmiyor.
Ama kendilerini hala bu memleketin tek sahibi sanan kitle, “camili kampüste bilim olmaz” diye yakınıyor!

Yok, yok!
Biri bu adamları ikna odasına almalı!
Sonra da karşılarına bir aynayla oturup, “bu yüz sana yakışıyor mu?” demeli.

Bknz. İkna odalarında başörtülü kızlara ayna tutulması ve “bak bu örtü sana hiç yakışmıyor” denilmesi!

Okuyucuya not: Bu yazıyı daha usturuplu bağlayamazdım, idare edin.

Tanıtım

www.twitter.com/mustafaalcan

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Tanıtım

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Tanıtım

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Tanıtım

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Tanıtım

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Tanıtım

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR