Editörün seçtikleri
Başörtülü öğrenciye özür sınavı
Başörtüsü var diye sınava alınmayan öğrenciye özür sınavı yapılacak.
Akdeniz Üniversitesi’nde başörtüsü nedeniyle sınava alınmayan öğrenciye özür sınavı yapılacağı, uygulamayı yapan öğretim üyesi hakkında da disiplin soruşturması açılacağı belirtildi.
Olay, geçen cuma günü Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanmıştı.
BAŞÖRTÜLÜ DİYE SINAVA ALINMAMIŞTI
Kamu Yönetimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi Şeyma Adede, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Öztunalı Kayır tarafından başörtüsü nedeniyle Toplum Bilim dersinin son sınavına alınmamıştı.
ÖZÜR SINAVI VE SORUŞTURMA
Konuyla ilgili İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy konuştu. Aksoy, başörtülü öğrenciye ve olay nedeniyle sınavı terk eden 4 öğrenciye özür sınavı hakkı verildiğini, öğretim üyesi hakkında da disiplin soruşturması açılmasının kararlaştırıldığı söyledi.
ÖĞRENCİYİ SINAVA SOKMAYAN PROF KONUŞTU
Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan olayla ilgili bugün iki açıklama geldi. İlk olarak, başörtülü öğrenciyi sınava sokmayan Prof. Dr. Gürsel Öztunalı Kayır konuştu:
“Türbanlı öğrencilere 30 yıldır kadına yönelik haklarla, kadın mücadelesiyle çalışan, bilimsel olarak bu konuda emek sarf eden bir insan olduğumu söyleyip, kendilerinden türbanlarını açmalarını bekledim. Çünkü türban genç kızlarımızın özgürlüklerini engelleyen bir şey, benim de böyle bir beklentim olduğunu kendilerine ilettim.
Öğrencilerim de beni kırmadılar, türbanlarını açarak derslere ve sınavlara girdiler. Ancak ikinci dönemin son sınavında beklemediğim bir durumla karşılaştım. Cuma günkü sınava 5 kız öğrenci türbanlı geldi. Şaşırdım, ‘Şimdiye kadar başınız açık gelmiştiniz, bu bir eylem mi? Lütfen, sizinle daha önce konuşmuştuk, yine başınızı açmanızı bekliyorum’ dedim.
“4 ÖĞRENCİ BAŞINI AÇTI AMA…”
Bu sözlerim üzerine 4 öğrenci başını açtı ancak bir öğrenci ısrarla başını açmak istemedi. Ben de öğrenciden başını açmasını istedim. Ya da sınavı terk etmesi için 10 dakika süre verdim. Bu öğrenci ile bazı arkadaşları protesto etmek için sınava girmediler.
“YASALARI UYGULADIM”
24 yıllık öğretim üyesi olarak böyle bir sorun hiç yaşamadım, ikna ederek, genç kızlarla konuşarak, bu konuda bilgileri onlara aktararak, anlaşarak bu işi yürüttük şimdiye kadar. Ama bu yıl ‘son dakika golü’ gibi bir şey oldu. Bu organize bir iş gibi algılıyorum maalesef. Ben yasayı uyguladım. Ülkemizde kamu kurumlarında türban yasaktır, yasa budur.
“HAKLARI ELİNDEN ALINMIŞ DEĞİL”
Ben hiç kimsenin öğretim hakkını elinden almış değilim, bu dersi istediği kadar seçebilir, istediği kadar sınavına girebilir. Bu hakları her zaman geçerlidir. Bunlar elinden alınmış değildir. Rektörlük seçimleri öncesi yapılan bir eylemle karşı karşıyayım, ama ben yasaları uyguladım. Yasal haklarım da her zaman saklıdır. Rektörlük seçimleri öncesi böyle karışılıklar ortaya çıkarmak bazıların işine yarayabilir.”
ÖZÜR SINAVI VE SORUŞTURMA
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy da, Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır ile görüştüğünü ve olayı bir de kendisinden dinlediğini belirterek, “Davranışının yanlış olduğunu ve hakkında disiplin soruşturması açılacağını söyledim” dedi.
Daha sonra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu’nun olayla ilgili toplandığını vurgulayan Aksoy, ”Sınavdan çıkarılan öğrenci Şeyma Adede ile bu olay nedeniyle sınavı terk eden 4 öğrenciye özür sınavı hakkı verildi. Öğretim üyesi hakkında da disiplin soruşturması açılması kararlaştırıldı”diye konuştu.
Aksoy, özür sınavının Gülser Öztunalı Kayır tarafından değil, fakülte yönetim kurulunca belirlenecek 3 kişilik komisyon tarafından yapılacağını belirtti.
Aksoy, öğretim üyesi hakkında açılan disiplin soruşturmasının sonucuna ilişkin raporun dekanlık tarafından değerlendirileceğini kaydetti.
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak