Editörün seçtikleri

Akademik Yükselme Kriterleri Değişiyor

Yayınlandı

-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üniversitelerde yenilikçilik ve girişimciliğin destekleneceğini, ayrıca akademik yükselme kriterlerinde bunların da yer alacağını söyledi.

Ergün, üniversitelerde yenilikçiliğin ve girişimciliğin tetiklenmesi amacıyla üç aşamalı bir yol haritası izleneceğini belirtti. ‘Teknoloji Transfer Ofisleri’ aracılığıyla akademik girişimciliğin teşvik edileceğini ifade eden Ergün, bu ofisler aracılığıyla teknolojinin ticarileşmesi sürecinin destekleneceğini ve akademik araştırmalara lojistik destek sağlanacağını söyledi.

‘Teknoloji Transfer Ofisleri’ne patent lisanslama rolünün de verileceğini anlatan Bakan Ergün, hem üniversiteler hem de Türk Patent Enstitüsü bünyesinde patent lisanslama birimleri oluşturulacağını bildirdi. Ergün, ‘Kuluçka Merkezleri’ ile üniversitelerdeki girişimci araştırmacıların kuracakları şirketlere finansal desteğin yanı sıra danışmanlık hizmeti de sağlanacağını vurguladı.

Akademik yükselme kriterleri değişiyor
Ergün, üniversitelere yönelik ‘girişimci ve yenilikçi üniversite endeksleri’ oluşturulacağını belirterek, şöyle konuştu: “Üniversiteler arasında yenilikçilikte kim önde, girişimcilikte kim önde, bir sıralama yapılacak. Bütün üniversitelerin bu alanlardaki performansları ölçülecek.

Bu amaçla TÜBİTAK, YÖK, TÜİK işbirliğinde çalışma grubu oluşturulacak. ‘Girişimci üniversite’ ve ‘yenilikçi üniversite’ endeksleri oluşturulacak. Yılda bir kez bu endeks kamuoyuyla paylaşılacak. Akademik yükselme kriterleri değişiyor. Akademik yükselmede patent ve projeler etkili olacak.

Akademik yükselme ölçütlerinde artık yayınların yanı sıra, patentler, araştırma projelerinde proje yürütücüsü veya araştırmacı olarak görev almak ve şirket kurmak gibi unsurlar değerlendirme kapsamına alınacak. Akademik yükselme kriterleri konusunda YÖK çalışma yapıyor.

Akademisyenin yayın sayısı, kaç makale yazdığı, makalelerin hangi uluslararası dergilerde yayınlandığı soruluyor. Ama şimdi başka Üniversitelere merkezi araştırma laboratuvarları kuruyoruz. Bunları bakanlık olarak biz finanse ediyoruz. Bu laboratuvarların 7 gün 24 saat faal olması ve akademisyenlerin orada araştırma yapması imkanlarına yönelik harcamaları da karşılıyoruz.”

Girişimcilik dersleri gelecek
Toplumda girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla bazı çalışmalar gerçekleştireceklerini anlatan Bakan Nihat Ergün, “Bu kapsamda ilköğretimden doktora derecesi düzeyine kadar girişimcilik dersleri verilmesi için gerekli düzenlemelere gidilecek. Ayrıca ileri teknoloji odaklı girişimcilik yarışmaları ve sertifikalı girişimcilik eğitimleri (mini girişimcilik MBA) programları da düzenlenecek” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ÇOK OKUNANLAR

Exit mobile version