Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun yaptığı son toplantıda kabul ettiği “Tütün ve Ürünlerinin Kontrolü Yönergesi” nde, ÇOMÜ’ye ait tüm binalarda ve üniversite yerleşkelerinde bulunan tüm binaların en az 12’şer metre yakınında tütün ve ürünlerini kullanmanın yasak olarak belirtildi.
Yönergeye göre sınıflar, idari ve akademik tüm çalışma ofisleri, laboratuvarlar, kütüphane, sosyal tesisler, spor salonları, konferans salonları, tüm açık ve kapalı spor tesisleri, konukevi, uygulama birimleri, yemekhaneler, ÖSEM, kafe ve kafeteryalar, tuvaletler, güvenlik kulübeleri, öğretim üyesi odaları, tüm öğrenci işleri birimleri, havuz, plaj, çocuk park ve bahçeleri, her türlü bekleme oda/salonları, her türlü uygulama birim ve yerleri, Üniversite yerleşkelerinde, binalarında ve diğer tüm birimlerinde kiracı olarak bulunan kantin, kafeterya, büfe ve diğer tüm kiracıların kullandığı taşınmazlar, vb.’lerde tütün ve ürünlerini tüketmek yasak.
Üniversite içerisinde 18 yaş altı gruplara dönük eğitim ve sosyal faaliyet gösterdiği kreş, çocuk bahçesi, spor alanı vb. alanlarda da en az 100 metre yakınında tütün ürünleri kullanılamayacak.
Tanıtım
Kurallar Tüm Etkinliklerde de Geçerli Olacak
Yönergede bulunan tüm kuralların Üniversite’nin tüm turne, kamp, gezi ve diğer etkinliklerinde de geçerli olduğu ifade edildi.
Kurallara Uymayanlara Yaptırım Uygulanacak
Yönergede belirtilen kurallara uymayanlara karşı çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler yönergedeki kurallara uymamaları halinde Üniversite kurallarını bilerek ihlal etmiş sayılacak ve haklarında Disiplin Yönetmelikleri hükümleri uygulanacak.
Tanıtım
Kuralların uyulmamasına göz yuman kantin, kafeterya işletmecilerinide ağır yaptırımlar bekliyor. Öyle ki kurallara uymayan ve üniversite ile kira sözleşmesi bulunan işletmelerin kira sözleşmesi fesih edilebilecek.
Üniversite Ziyaretçileri de Kurallara Uymak Zorunda
Yönerge de “Üniversite Rektörlüğü ve onun yetkilendireceği idareciler Üniversite kurallarına bilerek ve isteyerek uymadığı tespit edilen Üniversite ziyaretçilerini ve diğer Üniversite personeli ve öğrencisi olmayan kişileri yerleşkelere ve/veya Üniversite binalarına 1 yıla kadar geçici olarak almama kararı alabilir” denildi.
Yönergenin tam metni ise şöyle:
Tanıtım
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN VE ÜRÜNLERİ KULLANIMININ KONTROLÜ YÖNERGESİ
AMAÇ
Madde 1- Bu Yönerge’nin amacı;Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yasal ve etik olarak çalışanlarına ve öğrencilerine karşı sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturma sorumluluğu çerçevesinde, herkesin temiz hava soluyabilme hakkını sağlamak, kişileri tütünlü ürünlerinin zararlarından korumak amacına yönelik usul ve esasları belirlemektir.
Tanıtım
DAYANAK
Madde 2-Bu Yönerge 26.11.1996 gün ve 22829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunhükümlerine dayanarak hazırlanmıştır.
KAPSAM
Madde 3-Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yerleşkeleri, sair Üniversite bina ve birimleri ile Üniversitenin araçları içerisinde tütün ürünleri kullanımının kontrolüne ilişkin usul ve esasları kapsar.
Tanıtım
TANIMLAR
Madde 4- Bu Yönergede geçen;
Üniversite :Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni;
Yönetim :Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nü;
Tanıtım
Rektör :Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör’ünü;
Tütünlü Ürünler :Tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddeyi (sigara, pipo, puro, nargile, v.b.)
Yerleşke :Üniversitenin derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yeri ifade eder.
Madde 5- Bu Yönergenin kişiler açısından uygulama alanı tüm Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerini, akademik ve idari personelini, Üniversite ile kira sözleşmesi bulunan kantin, kafeterya, büfe ve diğer tüm kiracıları, işletmelerin sahipleri, işletmecileri ve ziyaretçilerini, uzun ve kısa vadeli sözleşmeli çalışan işletme, şirket ve diğer iş yapılan kurumları, Üniversite yerleşkelerinde çalışan sözleşmeli şirket personelini ve maksadı ne olursa olsun diğer tüm ziyaretçileri kapsar.
Tanıtım
Madde 6- Üniversite öğrencileri ile akademik ve idari personelinin tütün ürünlerinin kullanımlarının azaltılması için gerekli önlemleri almak ve onları bu konularda bilinçlendirmek Yönetimin görev ve sorumlulukları arasındadır.
Üniversite Yönetimi, bu hedef doğrultusunda bilinçlendirme toplantıları düzenler, düzenli olarak uyarıcı afiş ve diğer görseller ile Üniversite insanlarına ulaşır.
Madde 7- Aşağıda belirtilen yerlerde tütünlü ürün kullanımı yasaktır.
Üniversite’nin tüm binalarında (sınıflar, idari ve akademik tüm çalışma ofisleri, laboratuarlar, kütüphane, sosyal tesisler, spor salonları, konferans salonları, tüm açık ve kapalı spor tesisleri, konukevi, uygulama birimleri, yemekhaneler, ÖSEM, kafe ve kafeteryalar, tuvaletler, güvenlik kulübeleri, öğretim üyesi odaları, tüm öğrenci işleri birimleri, havuz, plaj, çocuk park ve bahçeleri, her türlü bekleme oda/salonları, her türlü uygulama birim ve yerleri, Üniversite yerleşkelerinde, binalarında ve diğer tüm birimlerinde kiracı olarak bulunan kantin, kafeterya, büfe ve diğer tüm kiracıların kullandığı taşınmazlar, vs.)
Üniversite yerleşkelerindeki tüm diğer binalarda ve birimlerde;
Adı geçen binaların 12’şer metre yakınında;
Yangın tehlikesi bulunan ağaçlık/yeşillik alanlarda ve kuru ot/çimen vs.’nin yoğun olduğu yerlerde;
Elektrik, doğalgaz ve diğer yanıcı, yakıcı olabilecek materyallerin ve bu materyallerin nakil/taşıma hatları yakınlarında; sigara ateşini çevreye yayabilecek rüzgârlı ortamlarda;
Tütün dumanının diğer kişilere veya kapalı ortamlara hava akımı ile kolayca ulaşabildiği yerlerde,
Üniversiteye ait tüm toplu taşıma ve görev araçlarında,
Üniversite’nin 18 yaş altı gruplara dönük eğitim ve sosyal faaliyet gösterdiği kreş, çocuk bahçesi, spor alanı vb. alanların en az 100 metre yakınında.
Üniversite’nin tüm turne, kamp, gezi ve diğer etkinliklerinde de bu kurallar geçerlidir.
Madde 8- Yönerge hükümlerine uymamak Üniversite kurallarını bilerek uygulamamak anlamına gelir. Bu kuralların ihlali, Üniversite ile kira sözleşmesi bulunan işletmeler için kira sözleşmesi fesih sebepleri arasında sayılır.
Madde 9- Üniversite Rektörlüğü ve onun yetkilendireceği idareciler Üniversite kurallarına bilerek ve isteyerek uymadığı tespit edilen Üniversite ziyaretçilerini ve diğer Üniversite personeli ve öğrencisi olmayan kişileri yerleşkelere ve/veya Üniversite binalarına 1 yıla kadar geçici olarak almama kararı alabilir.
Tanıtım
Madde 10- Yönergenin yer açısından uygulama alanına giren yerlerde tütün kullanımını teşvik eden reklam, ilan vs. bulunamaz. Bu yerlerde tütün/sigara firmalarınca sağlanan promosyon ürünleri kullanılamaz, hiçbir Üniversite faaliyetine tütün ürünleri firmaları sponsor olamaz.
SORUMLULUK
Madde 11- Tüm personel, öğrenci ve ziyaretçiler yukarıda belirtilen kurallara uymakla ve daha sağlıklı çalışma zemini sağlanabilmesi için her türlü işbirliğinde bulunmakla yükümlüdürler. Bu Yönerge’de belirtilen kurallara uymayanlar, veya uygulanmasına engel olanlar mevcut yasal düzenlemelere ek olarak Üniversite kurallarını da ihlal etmiş sayılırlar.
Üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin bu Yönergedeki kurallara uymamaları halinde Üniversite kurallarını bilerek ihlal etmiş olmaları nedeniyle haklarında Disiplin Yönetmelikleri hükümleri uygulanır.
Tanıtım
Madde 12-Yönetim, bu Yönerge’de belirtilen kuralların takip, denetim ve uygulanmasıyla yetkilidir.
İdari birimler ile tüm dekanlıklar, enstitü, yüksekokul ve merkez müdürlükleri ve sekreterleri bu Yönergedeki kuralların uygulanması, takip ve denetiminde söz konusu kuralların duyurulmasında aktif katkı sağlamakla mükelleftir.
YÜRÜRLÜK
Madde 13- Bu yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu’nun onayı ile yürürlüğe girer.
Tanıtım
YÜRÜTME
Madde 14- Bu yönerge hükümlerini Rektör yürütür.
Tanıtım
İlişkili Başlıklar:
20 Yorum
Hale
29 Mart 2012 at 13:20
Dumansız hava sahasına katkılarınızdan ötürü teşekkürler ÇOMÜ.
Bu kuralların yalnızca öğrenciler için değil tüm idari ve akademik personel için de geçerliliğini görmek istiyoruz.Kural harika. Uygulanıyor da fakat hala kayıtsızca ve son derece rahat tavırlarla sigarayı çalışma ofislerinde tüketenler var.Üç maymunu oynamak ne derece doğru
Ben size şunu söyleyeyim arkadaşların başbakanın yapmış olduğu en büyük en güzel icraatlardan biri dumansız hava sahası.Sonuna kadar destekliyorum.Fakat başbakan projeyi uygulayan gittiği her yerde paketleri toplayıp söz alan harika bir iş takipçisi bence.umarım bizim benzer hassasiyetleri gösterirler…
Bence de sınırlar çizilmeli. Birde öğrenci işleri bilgilendirme yapmalı. Çoğu öğrenci bu durumdan bihaber. Bugün FEF önünde, sigara içenlerden dolayı fakülteye girmekte zorlandık..
Arkadaşlar siz hiç bir halttan anlamıyorsunuz ve Bu üniversitenin sözde yönetimi de anlamıyor. Nedenine gelince öncelikle yönergenin anlamını bilmeniz gerekir ve sonra da ilgili mevzuatı okuyarak değerlendirmeniz gerekir. Bana inanmıyorsanız bu yönergeyi bir hukukçuya götürüp gösterin…
Sevgili Melik Lütfen bilgi sahibi olmadan ilgi sahibi olma. İlk önce bu linkte yer alanları oku, anla, anlayamıyorsan sahte değil gerçek hukukçulara danış ve ondan sonra yorum sahibi olarak konuş. Sizin gibilerin yaptığı sadece ve sadece sivil bir darbedir. İşte sana ve diğer bilgi sahibi olmayanlara link: http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/875.html
Bu yazıları yeterince okuduktan sonra sanırım onların bu işi nasıl yaptığını buraya da yazarsın, arkadaşlarına önerirsin ve yöneticilerden sigara içenlere Yaşar Üniversitesinde verilen aynı hakların verilmesini talep edersin. Aynı zamanda zorla güzellik olmayacağını da göstermiş olursun değil mi?
Onlarda darbeci yönergeler yok rızaya dayanan karşılıklı bir alış-veriş var.
yönergeler kanunlar yok mevzuat ne kadar da çok sey biliyorsunuz peki o bilgili akıllarınızdan niçin sigara içmeyenlerin hakları geçmiyor.kimsenin beni özümün içine baka baka zehirlemesini istemiyorum.bu da benim insan olma gereğinin bir parçası olan yaşama hakkımla alakalı.bu konuda kimsenin vicdanına ihtiyacım yok.benim hakkımsa yaşamak kimse zehrini ciğerlerime gönderme lüksüne sahip olmamalı.
Şu konuda bile insanların birbirine karşı tahammülsüzlükleri ortaya çıkıyor. Bunu içmeyen anlamaz, içmek isteyen her türlü içiyor işte, böyle daha mı iyi oldu yani millet kapı önüne kümeleniyor, sigara içmek bunlarla engellenemez ki zaten açık havada içiliyor artık.
Hale
29 Mart 2012 at 13:20
Dumansız hava sahasına katkılarınızdan ötürü teşekkürler ÇOMÜ.
eda
29 Mart 2012 at 18:42
Bu kuralların yalnızca öğrenciler için değil tüm idari ve akademik personel için de geçerliliğini görmek istiyoruz.Kural harika. Uygulanıyor da fakat hala kayıtsızca ve son derece rahat tavırlarla sigarayı çalışma ofislerinde tüketenler var.Üç maymunu oynamak ne derece doğru
enver
29 Mart 2012 at 18:45
evet idareciler de içmesin kimi kime şikayet edeceğiz kural ihlalinde…
Anonim
29 Mart 2012 at 18:48
Ben size şunu söyleyeyim arkadaşların başbakanın yapmış olduğu en büyük en güzel icraatlardan biri dumansız hava sahası.Sonuna kadar destekliyorum.Fakat başbakan projeyi uygulayan gittiği her yerde paketleri toplayıp söz alan harika bir iş takipçisi bence.umarım bizim benzer hassasiyetleri gösterirler…
tiryaki
29 Mart 2012 at 19:06
binaların etrafına sarı çizgi çeksinler de sınırı bilelim…
Melek
29 Mart 2012 at 19:11
Bence de sınırlar çizilmeli. Birde öğrenci işleri bilgilendirme yapmalı. Çoğu öğrenci bu durumdan bihaber. Bugün FEF önünde, sigara içenlerden dolayı fakülteye girmekte zorlandık..
Yönerge nedir?
29 Mart 2012 at 19:40
Arkadaşlar siz hiç bir halttan anlamıyorsunuz ve Bu üniversitenin sözde yönetimi de anlamıyor. Nedenine gelince öncelikle yönergenin anlamını bilmeniz gerekir ve sonra da ilgili mevzuatı okuyarak değerlendirmeniz gerekir. Bana inanmıyorsanız bu yönergeyi bir hukukçuya götürüp gösterin…
Melik
29 Mart 2012 at 21:53
Eğer yönetmelik ve yasa uygulanmaya kalkilirsa tüm kampüste sigara yasaklanabilir. 12 metre yasaya aykırı degil,
Yönerge Nedir?
29 Mart 2012 at 22:31
Sevgili Melik Lütfen bilgi sahibi olmadan ilgi sahibi olma. İlk önce bu linkte yer alanları oku, anla, anlayamıyorsan sahte değil gerçek hukukçulara danış ve ondan sonra yorum sahibi olarak konuş. Sizin gibilerin yaptığı sadece ve sadece sivil bir darbedir. İşte sana ve diğer bilgi sahibi olmayanlara link: http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/875.html
Meryem
30 Mart 2012 at 03:58
Yasar universitesininin tum kampusunde sigara yasak bkz: http://egitim.milliyet.com.tr/-bu-kampusta-acik-havada-da-sigara-yasak-/universite/haberdetay/12.01.2010/995747/default.htm
Yönerge Kavramı?
30 Mart 2012 at 04:35
Sevgili Meryem kendini kuyuya atan birini duysan görsen sen de atlar mısın yoksa bunun uygun olup olmadığını araştırır düşünür müsün?
Bu bahsettiğin konuda bir de şu linklere bak:
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/uluc/2011/04/13/izmaritsiz-universite
http://ydy.yasar.edu.tr/icerik/2011/10/STUDENT-HANDBOOK-2011-12-tr.pdf
Bu yazıları yeterince okuduktan sonra sanırım onların bu işi nasıl yaptığını buraya da yazarsın, arkadaşlarına önerirsin ve yöneticilerden sigara içenlere Yaşar Üniversitesinde verilen aynı hakların verilmesini talep edersin. Aynı zamanda zorla güzellik olmayacağını da göstermiş olursun değil mi?
Onlarda darbeci yönergeler yok rızaya dayanan karşılıklı bir alış-veriş var.
Meryeme Yanıt
30 Mart 2012 at 12:18
Sevgili Meryem,
Yaşar üniversitesi için verdiğin linki inceledim ama orada sadece reklam kısmı var.
Yaşar Üniversitesinde gerçekleşen durum sadece rızaya dayalı bir alış-veriş. Zor ile yasaya aykırı yapılan bir uygulama değil.
Sen de şu linki incele ve aradaki farkı gör.
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/uluc/2011/04/13/izmaritsiz-universite
Şimdi soruyorum vermeden almak kime mahsustur…
burcu
30 Mart 2012 at 17:32
yönergeler kanunlar yok mevzuat ne kadar da çok sey biliyorsunuz peki o bilgili akıllarınızdan niçin sigara içmeyenlerin hakları geçmiyor.kimsenin beni özümün içine baka baka zehirlemesini istemiyorum.bu da benim insan olma gereğinin bir parçası olan yaşama hakkımla alakalı.bu konuda kimsenin vicdanına ihtiyacım yok.benim hakkımsa yaşamak kimse zehrini ciğerlerime gönderme lüksüne sahip olmamalı.
Burcuya cevap
30 Mart 2012 at 20:18
Burcu sana aklımdan geçmediğini söyleyen oldu mu? Herkes hakka sahiptir ama insanca yapılması gerekir. Despotça değil…
DUMANSIZ
30 Mart 2012 at 17:34
İSTEMİYORUZ.fakulte girişlerinin duman altı olmasını uygulamada çifte standart yapılması okul binasında hiç kimsenin SİGARA TÜKETMESİNİ İSTEMİYORUZ.
aslı
30 Mart 2012 at 17:36
Bundan sonra sigara içerken gördüğüm tüm kişileri buraya yazarım.belki bir duyan olur.
aslıyaa
30 Mart 2012 at 17:37
Buda ilginç bir sigara bekçilerimiz eksikti.Kimlikte iste aslı
hilmi
30 Mart 2012 at 20:47
evet
tiryaki
31 Mart 2012 at 03:02
Şu konuda bile insanların birbirine karşı tahammülsüzlükleri ortaya çıkıyor. Bunu içmeyen anlamaz, içmek isteyen her türlü içiyor işte, böyle daha mı iyi oldu yani millet kapı önüne kümeleniyor, sigara içmek bunlarla engellenemez ki zaten açık havada içiliyor artık.
Yönerge nedir?
31 Mart 2012 at 23:38
Ne oldu? halâ yazdıklarıma adam gibi bir yanıt gelmedi. Neden acaba?