Prof. Dr. A. Mete Tunçoku’nun başkanlığında yürütülen “Toplumsal Gelişmede Türk ve Japon Kadınının Eğitimi” konulu proje kapsamında beşincisi düzenlen panel, Süleyman Demirel Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
İki buçuk yıldır yürütülen “Toplumsal Gelişmede Türk ve Japon Kadın Eğitimi” konulu projenin ikinci ayağı olan sıralı panellerin sonuncusu Süleyman Demirel Konferans Salonunda düzenlendi. Türk ve Japon kadınının eğitimi konusuna daha önce Türk, Amerikalı, Japon, Macar konuşmacıların katılımıyla düzenlenen panellerin sonuncusu Türkiye’de toplumsal gelişmede kadın ve kadının eğitimi konularına odaklandı. Proje başkanı Prof. Dr. A. Mete Tunçoku, yaptığı açılış konuşmasında “Türkiye’de de çağdaşlaşma deyince akla ilk gelen eğitim ve kadının eğitimi. Çünkü insanlar kişiliğini anne kucağında oluşturmaya başlıyor, annenin kollarında yetişiyor. İlk temeller o yıllarda atılıyor. Bunun üzerine son panelimizi sadece Türkiye’de toplumsal gelişmede kadın ve kadının eğitimi konusuna ayırmak istedik. Bu konunun en başta tartışılacağı yer üniversitedir, eğitim fakültesidir. Bu amaçla ikisi üniversitemizden olan altı konuşmacımızı davet ettik. Projemizi Başbakanlık, Dış İşleri Bakanlığı, ÇOMÜ Rektörlüğü ve Eğitim Fakültesi Dekanlığının desteğiyle yürütmekteyiz. Bu bildirileri de bir kitap halinde yayınlayacağız. Bu da bizim projemizin ikinci kitabı olacak” şeklinde konuştu.
Ardından geçilen panelde Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülden Ertuğrul “Anadolu’da Türk Kadın Haklarının Evrimine Kısa Bir Bakış”, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Durakbaş “Türkiye’de Modernleşme Söylemlerinde Kadın: Tarihsel ve Güncel Meseleler”, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nilüfer Timisi Nalçaoğlu “Kadınların İnsani ve Toplumsal Gelişmesinde Eğitim ve Medyanın Rolü”, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel “Türkiye’de Toplumsal Gelişme ve Kadın”, ÇOMÜ’den Yrd. Doç. Dr. Elmaziye Temiz Töre “Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Türkiye’de Eğitim” ve ÇOMÜ’den Yrd. Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi “Çanakkale’de Kadın Olmak” konulu çalışmalarını sundular.