Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Çanakkale’de akşam yemeğinde şehrin önde gelenleri, sanayiciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve hayırseverlerle bir araya geldi.
Yemeğin açılış konuşmasını Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna yaparken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2B yasası çıktıktan sonra artık kamu üniversitelerine orman arazilerinde yer verebileceğiz. Bu bağlamda 18 Mart üniversitesini de güçlendirmek ve genişletmek için bu yasadan faydalandıracağız” dedi.
Çanakkale’de akşam yemeğinde şehrin önde gelenleri, sanayiciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve hayırseverlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, “Bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz eşitiz. Noksanlıklarımız olabilir, eksikliklerimiz olabilir, şikâyetlerimiz olabilir. Bunların hepsi de normaldir. Ama bunların hepsini el birliği içinde çalışarak gerçekleştireceğiz ki gelecek nesillere çok daha güzel bir ülke bırakalım” dedi.
“TÜRKİYE İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDİYOR”
Tanıtım
Hayırseverlere plaket töreninden sonra yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin her tarafından güzellikler bulunduğunu, bunları her gittikleri yerde gördüklerini söyledi. Başka ülkelerde büyük ekonomik sıkıntılar, kargaşalar çekilirken, hatta Türkiye’nin güneyindeki komşularında büyük istikrarsızlıklar, iç mücadeleler görülürken, Türkiye’nin gayet istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Avrupa ülkelerinin büyük ekonomik bunalımlarının yanında Türkiye ekonomik büyümesine devam ediyor. Gayet dinamik bir demokrasimiz var. Her şey gayet açık seçik, insanlar tarafından tartışılıyor ve konuşulabiliyor. Bütün bunlar aslında Türkiye’nin güzellikleri ve Türkiye’nin gücünü gösteriyor. İnsanlar düşündüklerini gizli konuşsalar, düşündüklerini paylaşamasalar bu hiç iyi olmaz. Ama bugün herkes paylaşıyor, herkes konuşuyor. Kimini beğeniyoruz, kimini beğenmiyoruz. Günü geldiğinde de tabii ki hepimiz buna göre hareket ediyoruz” dedi.
“ÜLKENİN HER TARAFINDA HEPİMİZİN HAKKI VARDIR”
Konuşmasında, “Memleketimizin kıymetini bilmemiz gerekir” diyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülke doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar hepsi hepimizindir. Çanakkalelinin ne kadar Van’da oturma hakkı varsa, Van’da doğanın da Çanakkale’de oturma hakkı var. Dolayısıyla bu ülkenin her tarafında hepimizin hakkı vardır. Bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz eşitiz. Noksanlıklarımız olabilir, eksikliklerimiz olabilir, şikâyetlerimiz olabilir. Bunların hepsi de normaldir. Ama bunların hepsini biz el birliği içinde çalışarak gerçekleştireceğiz ki gelecek nesillere çok daha güzel bir ülke bırakalım. Bu ülkenin geçmişi ne kadar zenginse, geleceğinin de o kadar parlak ve zengin olacağına gerçekten samimi olarak inanıyorum. Cumhurbaşkanınız olarak dünyayı takip ediyorum. Birçok ülkeyi ziyaret ediyorum. Birçok ülkenin cumhurbaşkanı koşarak Türkiye’ye geliyor. Eğer herkesin talebine ‘evet’ desek inanın ben neredeyse her hafta bir cumhurbaşkanı ağırlamak durumunda kalacağım. Türkiye bu kadar cazip. Herkes Türkiye ile beraber olmak için, ziyaret için, herkes Türk iş adamları ile iş yapmak için adeta yarış halinde. Ya da davetlerin hepsine gidecek olsam inanın her ay bir ülkeye gitmem gerekir. Her 15 günde bir, bir ülkeye gitmem gerekir. Bunlar her ülkeye nasip olmaz.”
“VATANDAŞLARIMIZIN GÖSTERDİĞİ SEVGİDEN BÜYÜK BİR MUTLULUK VE HEYECAN DUYDUK”
Tanıtım
Cumhurbaşkanı Gül, hem ülke, hem şehir, hem de kazalar olarak tüm eksikleri gidermek için el birliği içinde çalışılması gerekliliğini vurgulayarak, “Bu şehirde böyle bir uyumu ve heyecanı gördüm. Bugün Çanakkale’nin sokaklarında vatandaşlarımızın gösterdiği sevgi ve muhabbetten ben, eşim, tüm arkadaşlarım büyük bir mutluluk ve heyecan duyduk” dedi.
“ÇANAKKALE DEYİNCE TÜRKLERİN ÇOK BÜYÜK BİR SINAVI AKLA GELİYOR”
Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale deyince neredeyse 100 yıl önce burada Türklerin çok büyük bir sınavının akla geldiğini belirterek, “Dünyaya, tarihe verdikleri çok büyük hatıralar gelir ve dünyaya verdikleri ders gelir. 18 Mart 1915’te o mücadele şahikasına ulaştı ve nihayet buraların geçilemeyeceğini bütün dünya gördü. Öyle ki bu mücadeleyi en iyi tabii ki Mehmet Akif uzun uzun anlatmıştır Çanakkale destanında. ‘Şu boğaz harbi nedir- Var mı ki dünyada eşi-‘ diye başladığı, ondan sonra da tüm şehitlerimize hürmeten ‘Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber/Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber’ diyerek artık sıfatların yapacağı övgülerin, doruk noktasına çıkıp söylenecek her şeyi söylemiş. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Tabii Türk milleti en değerli varlığı canını yeri geldiğinde vatanı için, milleti için, değerleri için, inançları için, dini için hiç gözünü kırpmadan vermiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerde büyük bir özenle yetiştirdiği en eğitimli gençlik ise Çanakkale Savaşları’nda feda olmuşlardır bu vatan için” dedi.
“ÇANAKKALE SAVAŞLARI DÜNYA SİYASİ TARİHİNİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİ”
Tanıtım
Çanakkale Savaşları’nın dünya siyasi tarihinin yönünü değiştirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki dünya siyasi tarihi şahit olduğumuz gibi gelişmeyecekti, başka şekilde gelişecekti. Rusya’daki devrimler, Kafkasya’daki, başka yerlerdeki gelişmeler, bütün bunlar belki başka türlü olacaktı. Dolayısıyla 100 yıl önce atalarımız gerçekten canlarını dişlerine takarak bu toprakları savundular ve savunurken de unutulmayacak izler bıraktılar. Ve o büyük mücadeleden aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu yeni devletin doğmasının da temeli atıldı. Yine hepinizin bildiği gibi birçok kahramanlar, isimli isimsiz birçok kahramanlar, Çanakkale’de görev aldılar ve kendilerini gösterdiler, onlardan biri de Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk idi. İlk dikkat çektiği ve ilk öne çıktığı noktalardan birisi oldu. Bugün de milletimiz yine değerleri için, vatanı için, milleti için gözünü kırpmadan şehitler vermektedir. Bugün de yine vatanı için şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum ve onların tüm ailelerine hepimiz şükran duygularımızı ifade ediyorum. Gazilerimize de şifalar diliyorum.”
Çanakkale’nin başka özelliklerinin de bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Biraz önce gördüğünüz gibi çok değerli sanayicilere, iş adamlarına, müteşebbislerimize -ki onların bir kısmını, onlara verdiğim plaketlerle hayırseverlik özelliğini hatırlıyoruz- kendi kazançlarının bir kısmını gönüllü olarak halk için, bu topraklar için, kazandıkları bölge için ayıran insanlar. Onların hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum. Hepsi birbirinden değerli kişiler. İnanıyorum ki onların sayıları her zaman giderek daha da artacak. Çanakkale deyince tabii ki Türkiye’nin büyük firmaları hemen akla geliyor. Tarım akla geliyor, turizm akla geliyor. Eski tarihlerden kalan Truva’nın bugünlerde daha çok fark edildiğini, Çanakkale olarak öne çıkıldığını hep beraber görüyoruz. Birçok vasıfları var Çanakkale’nin. Bugünkü ziyaretlerimde hep şunu söyledim, buralar o kadar çok zengin, bu kadar çok cazip yerler ki gerçekten insanın içinden buralara koşarak gelip yerleşmesi geliyor. Dolayısıyla burada yaşayan sizler, Çanakkale’nin kıymetini çok iyi bilin. Anadolu’nun öyle parçaları vardır ki manevi değeri hepsi birbirine eşit de olsa ama maddi zenginlikleri açısından, iklim açısından, deniz açısından, ormanlık açısından baktığımızda memleketimizin bu bölgelerinin daha ayrı farklılığı vardır. Dolayısıyla bunların hepsinin değerini bilmemiz gerekir. Bugün ilinize yaptığımız ziyaretten ziyadesiyle memnun oldum” dedi.
HAYIRSEVER İŞ ADAMLARINA PLAKET
Tanıtım
Cumhurbaşkanı Gül, konuşması öncesinde Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı Genel Sekreteri Köksal Ustabaş, hayırseverler İbrahim Bodur, Bülend Engin, Fernur Sözen, Fikret Öztürk, Hüseyin Özcan, İsmail Veral adına Barbaros Ceylan, İsmail Bayraktar, Tevfik Başarı ile Salman Tahsildaroğlu’na plaketlerini verdi.
video burasıcanakkale.tv’ye aittir. ÇOMÜ Haber tarafından upload edilmiştir.