Bizimle İletişime Geçin

Genel

Destandaki Gerçekler, Gerçeklerdeki Destanlar

Yayınlandı

-

Arkeolojik veriler acaba Homeros’un İlyada Destanı ile ne kadar örtüşmektedir? Homeros’un İlyada’sı sadece hayali bir eser midir?  Acaba Homeros’un destanı, yaklaşık M.Ö. 1200’lerde gerçekleşen olaylarla mı, yoksa Homeros’un yaşadığı ve destanları yazıya geçirdiği M.Ö. 700’lerdeki olay ve kültürlerle mi ilgilidir?  Acaba belki de  bu iki durum da söz konusu olabilir mi?  Troia/İlios’un Homeros’tan önceki ve sonraki dönemlerde birkaç yüzyıldan fazla bir süre boyunca, ağırlıklı olarak bir Son Tunç Çağı harabesi şeklinde kaldığını arkeolojik buluntulardan biliyoruz. Homeros zamanındaki ziyaretçilerin önünde, arkeolojik olarak ispatlandığı gibi, en az  8 m yüksekliğinde etkileyici bir kale duvarı yükseliyordu. Bu duvarlar pek çokları için  aynı zamanda kutsal bir yerdi. Ancak Homeros, sadece kaledeki iki tapınaktan söz etmektedir. Bu tapınakların biri Apollon, diğeri ise  Athena’ya aittir. Büyük bir ihtimalle bu tapınaklar, M.Ö. 700’lerde en azından yıkıntı olarak görülebilinmekteydi. Tepenin, daha sonraları Hellenistik Dönem’de kaldırılarak yok edilen üst kısmında, bu tarzda inşaa edilmiş bir veya iki yapı düşünülebilir. En azından Troia/İlion, Homeros zamanında kutsal alanları olan bir yer olduğunu kabul edebiliriz.

Diğer bir sorun ise, Homeros dönemindkei harabelerin nereye kadar yayıldığıydı? Bugün şunu söyleyebilmekteyiz: Homeros, içinde Troia askerlerinin bile barınabileceği kadar büyük bir şehirden bahsetmekte haklıydı. Çünkü Korfmann’nın  kazı sonuçlarına göre, M.Ö. 1200’lerde bu yerleşme önceleri sanıldığından çok daha büyüktür. Bir olasılıkla belki de Homeros, Troia Savaşı kentine ait harabeleri, Troia Savaşı destanını yazıya geçirirken, bir tür ‘kulis’ gibi kullamıştı. Troia VI/VIIa’nın aşağı kentin en son duvarı, kent terk edildikten yaklaşık 500 yıl sonra, yani yaklaşık M.Ö. 700’lerde hala bir harabe olarak görülebiliyordu. Yani Homeros’un Troia’ya geldiğini kabul edersek, karşısında bir harabe durmaktaydı. Korfmann kazıları, Troia/ İlios kalesinin güneybatısındaki aşağı kentteki kazılar, hem Troia VI’nın, hem de Troia VIIa’nın sonuna doğru bir yangın tabakası olduğunu ortaya koymuştur. Birinci tahribatın nedeni  depremdir. İkincisi ise, bir savaşa  (Troia uğruna yapılan pekçok savaştan biriyle) işaret eden bir tahribattır. Yani, Troia kenti, Troia VIIa’nın sonlarında (yaklaşık M.Ö. 1200’lerde) kaybedilmiş bir savaşla yıkılmıştır.  Troia VI’nın sonlarına doğru veya Troia VIIa’nın başlarında, yani kaybedilen savaştan önce (M.Ö. 13. yüzyıl), Troia VI’nın ovaya ve Tenedos (Bozcada)’a bakan kale kapısı (VI U kapısı) bilinçli bir şekilde kapatılmıştır. Çok eski olan bu duvar, savunması zor olduğu için işlev dışı bırakılmıştır. Schliemann, Dörpfeld ve Blegen’nin buranın destandaki, daha önceden üç kez saldırıya uğradığı için Andromakhe’nin özellikle tehlikede olduğunu düşündüğü savunma duvarıyla  özdeş tutulmasını anlamak kolaydır. Andromakhe eşi Hektor’dan, çok daha tehlikeli çarpışmalara katılmak yerine, kulenin bu yerinde kalmasını rica eder:

Şu incir ağacının önünde tut orduyu,

Tanıtım

kente ordan kolay girer düşman,

kolay çıkılır ordan duvarlara.” (İlyada, VI-434 vd.)

Topografik açıdan bakıldığında, burası, Troia kent ve kalesine yapılacak bir saldırı için en stratejik yerdir. Ovadan gelen doğal bir giriştir. Destanda Troialı yaşlılarının “duvarda durarak savaşı izlemiş” oldukları muhtemel yer (İlyada’nın 3. bölümü), M.Ö. 700’lerde belki de Troas halkı tarafından da, söz konusu bu kent girişi olarak kabul ediliyordu. Buradan Tenedos’a (Bozcaada) kadar bütün ova rahatça görülebiliyordu. İleride, Beşik Koyu’nda da saldırganların karargahı olmalıydı. Sadece bu noktada Helena’nın onları görüp tanıyabileceği kadar, Akha savaşçılarının tek tek kale savunma hattına kadar yaklaşmaları mümkündü:

Az sonra vardılar Batı kapılarına,

Tanıtım

Orada, Batı kapılarının üstündeki kulede

…Priamos seslendi, çağırdı Helene’yi

<Buraya, yanıma gel kızım, otur şöyle,

gör bak işte, eski kocan, hısım akraban, dostların.. (İlyada, III- 145 vd.).

Tanıtım

Yalnızca İlyada’nın o dönemdeki dinleyiciler değil, Troia’nın bugünkü ziyaretçileri de, bir evin veya batı surunun kalıntıları üzerinde durup güneybatıya bakıldığında, Akhilleus’un Troia kralının oğlu Hektor’u öldürdüğü dramatik sahneyi gözleri önünde canlandırabilir. Akhilleus Hektor’u kalenin etrafında değil, aşağı kentin alt kısmında kovalamıştır. Aşağı kentin kapladığı tüm alanın keşfedilmesinden sonra, söz konusu olayın geçtiği yer daha kesin bir şekilde düşünülebilinmektedir. Bunun dışında ovanın düz tozlu düz yüzeyi, yalnızca bu tarafta, savaş arabaları için ideal bir zemin oluşturuyordu. Çanakkale Boğazı’na bakan kuzeyde, arazinin eski zamanlardaki halininin rekonstrüksiyonu için açılan 500’den fazla sondajın da gösterdiği gibi bataklık bir alan yer almaktaydı . İlyada’da bu savaş arabaları, bazen savaş için sevk aracı olarak da tanımlanmaktadır. Bu arabalar, Skaia kapısından çıkıp yine bu yoldan kente geri dönüyordu. M.Ö. 700’lerin (ve sonrasının) ziyaretçilerinin fantazisinde bu kapı, krallığın kapısıydı. İlyada’da tasvir edilen ayrıntılarda, sadece devamlı olarak esen rüzgardan, Skamander (Kara Menderes,) ve Simoeis (Dümrek) ırmaklarından, Tenedos (Bozcaada), Lesbos (Midilli) adalarından, ya da denizden bakıldığında görülen bir tümülüsten bahsedilmemektedir. Mantıklı olan bu topografik bilgiler ve  arkeolojik bulgular, ozanın veya onun bilgi kaynaklarının olası algılamalarıyla örtüşmektedir. Aynısı İlyada’da Troia kentini anlatırken kullanılan 17 farklı  özellikler  için de geçerlidir. Söz konusu bu özellikler de arkeolojik verilerle örtüşmektedir.

– Destanda en çok kullanılan  genel özellikler:

“iyi yerleşilmiş”, “iyi yapılmış” (3 kere)

“güçlü yurtlu” (2 kere)

Tanıtım

“iyi tarlalara sahip” (4 kere)

“güzel” (1 kere)

“geniş” (geniş arazili) (9 kere)

“kutsal” (veya “tanrılara”

Tanıtım

ya da bir “tanrıya hoş gelen”) (21 kere)

– Özellikle İlios kenti ve kalesi için kullanılmış, onun dışında çok az yer için kullanıldığı bilinen özel sıfatlar:

“dik”, “meyilli”, “dik yükselen” (7 kere)

“yüksek kapılı”, “yüksek kapılara sahip” (2 kere)

Tanıtım

“rüzgarı olan”, “rüzgarlı”(6 kere)

“geniş” veya “enli yollu”, “geniş

sokak/yollara sahip”(8 kere)

“iyi oturulan” “iyi örgütlenmiş-

Tanıtım

şehir” anlamında (4 kere)

“surlarla iyi çevrelenmiş”,

“iyi duvarlara sahip” (6 kere)

– Sadece İlios/Troia şehri ve kalesi için kullanılmış sıfatlar (İlyada ve Odysseia’dan):

Tanıtım

“iyi yapılı” (mimari açıdan) (8 kere)

“iyi kuleli”, “iyi kulelere sahip” (1 kere)

“bastiyonu  olan” (1 kere)

“büyük şehir” (8 kere)

Tanıtım

“iyi taylı”, “iyi taylara sahip” vb. (22 kere)

İlyada’da, İlion’dan 21 defa “kutsal” veya “tanrıya ya da tanrılara hoş gelen” diye bahsedilmesi, bir zamanlar burada bir tapınağın bulunduğuna işaret etmektedir. “İyi taylara sahip” sıfatı için de durum, Troia VI’dan itibaren rastlanılan çok sayıdaki at kemiği dikkate alındığında, aynı özelliğe sahiptir. Devamlı esen güçlü rüzgar da halen geçerliliğini korumaktadır. Bu rüzgar, Troia’ya ve yöreye gelen gemilerin Beşik Koyu’nda uzun süre beklemek zorunda bırakmış ve Troia ve bölgeye zenginlik getirmiştir. Topografiyle ilgili olarak, kentteki yaşam için önkoşullardan biri de, Troia/İlios’un su kaynaklarıyla ilgilidir. Homeros’u okuduğumuzda, su kaynağının, duvar üzerinde savaşın izlendiği yerden görülebildiği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Yunaklar vardır bu pınarların yakınında,

geniş, güzel, taştan yunaklar,

Tanıtım

Troialıların karıları, güzel kızları bir zamanlar

parlak rubalarını yıkarlardı bu yunakların içinde,

barış günlerinde, Akha oğulları gelmeden önce.

Bu pınarın önünden geçtiler koşa koşa

Tanıtım

biri kaçıyor, öbürü arkadan kovalıyordu.” (İlyada XII, 153 vd.)

Homeros’un tasvirinden, yaşadığı dönemde anlattığı taş yunakların veya kuyuların hala görülebildiği düşünülebilir. Eğer bu doğruysa, Homeros’u yaşadığı dönemin tanığı olarak kabul edebilmek için elimizdeki veriler daha da güçlenmektedir.  Skamandros’a (Kara Menderes) akan ılık ve soğuk kaynaklar tanımlaması,  olduğundan çok dafa fazla mitsel bir yüceltme şekli olabilir. Ancak İlhan Kayan’ın en son araştırmalarına göre, bir zamanlar çok yakınlarda olan Skamander yatağı ve Troia yakınlarındaki termal kaynaklar için bazı dayanak noktaları vardır. İlios şehrinin yakınlarındaki bir kaynak mağarasının arkeolojik bulgusu, Troia veya İlios ya da Hititler’de adı geçen Luwi şehri Wilusa ile beraber Wilios’un teşhisini desteklemektedir.

Özetle, İlyada Destanı’nındaki hem topografik,  hem de kent ile ilgili özellikler eldeki arkeolojik verilerle örtüşmektedir. Bu da İlyada Destanı’nın Troia ve çevresi ile bazı gerçeklikleri binyıllardan günümüze kadar taşıdığını bize göstermektedir.

Tanıtım
Okumaya Devam Et
Yorumlar

2 Yorum

  1. bir tarihçi

    17 Haziran 2012 at 07:05

    Bu cografyada o kadar cok savaş onu anlatan destanlar var ki, hepsi birbirine benziyor.
    Bu topraklara boşuna kutsal topraklar denmiyor.

    • öğrenci

      18 Haziran 2012 at 09:25

      Bütün destanlarda aynı durum. Truva destanınında da tekrar ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Genel

comuhaber.com MYO Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

 

Tanıtım

 

 

 

 

Tanıtım

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com Fakülte Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi  
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi  
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi  
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi  
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi  
  İlahiyat
  İlahiyat (M.T.O.K.)
İletişim Fakültesi  
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi  
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi  
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi  
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi  
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Tıp Fakültesi  
  Tıp
Turizm Fakültesi  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi  
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Genel

Üniversitemiz NTV’de Tanıtıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR