Bilim Teknoloji

ÇOMÜ’de İnternet Kullanımı 10 Misli Arttı

Yayınlandı

-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) yıllık toplam internet kullanımı 2010 ile 2013 yılları arasında yaklaşık olarak 10 misli arttı. 2010 yılında 45 TB olarak geçekleşen toplam internet kullanımının 2013 yılı sonunda 500 TB’ı bulması bekleniyor.

2012 yılında internet kullanımı adeta patlama yapan ÇOMÜ, 2013 yılında ise bazı aylarda 2010 yılının toplamı kadar internet kullandı. Örneğin 2013 yılının Mayıs ayında aylık internet kullanımı 45,11 TB’a yükseldi. Bu rakam 2010 yılının tüm yıl kullanımına denk düşüyor. 2013 yılında ilk 6 aylık internet kullanımı ise 231,65 TB’a çıktı. Mevcut trendin yıl sonuna kadar aynı şekilde devam etmesi halinde 2013 yılı internet kullanımı 500 TB’ı aşmış olacak.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan ÇOMÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Türkyılmazinternet kullanım miktarının üniversitelerin başarılarının ölçümünde önemli bir veri olduğunu ifade etti:

“Geçmişte kitap kullanımı, makale kullanımı gibi veriler akademik faaliyetlerin seyrini anlamak için kıymetli bir değişkendi. Şimdi ise internet kullanım miktarı, internetin ve dijital kaynakların hangi verimlilikte kullanıldığı çok önemli bir girdi haline gelmiştir. 2010 yılında Üniversitemizin toplam internet kullanım miktarı yaklaşık olarak 45 TB civarındaydı. Aynı dönemde Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde bu rakam 900 TB kadardı. Bu rakamlar dahi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bilgi işlem alanına yapması gereken yatırımın büyüklüğünü gösteriyordu. 2011 yılında 1.000 TB hedefini koyduk. 45 TB’dan kısa sürede 1.000 TB’a geçilemeyeceği açıktır. Bunun için kısa, orta ve uzun vadeli araçlar ve hedefler belirledik ve belli bir strateji dahilinde hareket ettik. İlk etapta 2011 yılında 150 TB’ı aştık ve sonrasında 2012 sonunda 229,56 TB miktarına geldik. Bu yılın rakamları ise 2012’den bile daha iyi. Şimdiden geçen yıl geçildi ve 231,65 TB yakalandı. Yıl sonu rakamlarımızın 500 TB’a ulaşmasını bekliyoruz.”

Türkyılmaz, 1.000 TB hedeflerinin ise orta vadede gerçekleşebilecek bir hedef olduğunu ifade etti:

Tanıtım

“Şimdiden 2012 yılında kurulan üniversitelerin kullanım miktarlarını geçtik ve pek çok büyük üniversiteyi yakaladık. Bu alanda ÇOMÜ de artık büyük bir üniversite. ÇOMÜ’nün internet kullanımındaki önemli bir dezavantajı kampüs içerisinde internet ağına bağlı yurt ve lojmanlarının olmayışı. Örneğin ODTÜ’de çok sayıda yurt ve lojman olmasından dolayı gece de internette dolaşım yüksek oranlarda devam ediyor. Bizde ise gece yarısından sonra internet kullanımı önemli oranda düşüyor. Buna rağmen yakaladığımız seviye büyük bir başarıdır”.

Başarının sadece internet kullanım miktarı ile ölçülemeyeceğini, bunun kadar önemli olan bir diğer hususun da kullanım verimliliği olduğunu hatırlatan Türkyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette miktar kadar kullanım kalitesi ve verimlilik de önemli. Kaliteye varmak için ise önce öğrenci ve çalışanları internetle ve bilgisayarla buluşturmak gerekiyor. Şu anda ÇOMÜ’nün hemen hemen her köşesinden internete sorunsuz bir şekilde bağlanılabiliyor. Kablolu ve kablosuz ağlar tam hız bilgiyi taşıyor. Bu kullanımın bir kısmı indirilen videolar ve sosyal medya kullanımından kaynaklanıyor. Ancak bunları da gereksiz saymıyoruz. İnternet bir bütün. Genel kullanım, akademik kullanımın önünü açar. Ayrıca verimlilikte de önemli adımlar atıldığını sevinerek görüyoruz. ÇOMÜ terminallerinden indirilen makale ve dijital kitap sayısında olağanüstü bir artış var. Bu da çok sevindirici”.

Tanıtım

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ÇOK OKUNANLAR

Exit mobile version