Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin evsahipliğinde “Turizm ve Barış” temasıyla düzenlenen 16.Ulusal Turizm Kongresi; ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı.
Açılış törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Levent Genç, Genel Sekreter Sami Yılmaz ile ÇOMÜ’lü idareciler ve öğrenciler katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kongre Yürütme Kurulu Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit bir konuşma yaptı. Kelkit her yıl geleneksel olarak bir üniversitenin üstlendiği kongrenin, bu yıl 16.sının yapıldığını belirterek “bu yılki kongremizin teması barış ve turizm temalıdır. Turizm her ne sebeple olursa olsun, geçmişte birlikte savaşmış toplumları belki de günümüzde en güzel şekilde birleştiren en önemli temalardan biridir” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise 16. Ulusal Turizm Kongresi’ne ÇOMÜ olarak evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederken bu organizasyonun Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında yapılmasının onur verici olduğunu söyledi.
Rektör Acer “Turizm Fakültesi 1993 yılında kurulduğundan bu yana büyük ilerlemeler kaydetti. Bunda birçok rektörün, dekanın ve hocanın katkısı oldu. 1993 yılında bir Yüksekokul olarak başlamıştı yola, ben 2000 yılında İngiltere’den dönüp göreve başladığımda okul Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, zor şartlar içerisindeydi. Birkaç yıl sonra merkeze taşındı ve 2013 yılında bir fakülte oldu. Böyle güzel organizasyonları düzenleyebilir hale geldi. Değişen sadece Turizm Fakültesi değildi, ben lisedeyken Türkiye’nin tartıştığı konu Türkiye’de kaç yatak var, kaç otel var konusuydu. Yeni bir otel açılmışsa bu radyolarda televizyonlarda haber oluyordu. Turizmin bugün geldiği noktada ise ülkemiz dünyanın sayılı turizm ülkelerinden birisi haline geldi. Bu tip bilimsel çalışmalar turizmde şüphesiz kalite anlamında Türkiye’yi daha da ileriye götürecektir. ÇOMÜ olarak buna bir katkı verebilmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılını barış ile süslemek istediklerine vurgu yaparak “Bu yılı barış yılı diye adlandırmak istiyoruz. Çanakkale savaşlarla anılan bir coğrafya. Biri Troia Savaşları, diğeri de Çanakkale Savaşları. Bunlar Anadolu insanının canlarını seve seve verdiği bu yörede gerçekleşmiş savaşlar. Oysa biz artık öyle hissetmek istemiyoruz. Savaşların olduğu yerler artık turizm bölgesi. Her yıl çokça turist çekiyor. Bu yöre 3 tane kahraman barındırıyor. Biri Troia Savaşları’nda ki Hector , önderimiz Mustafa Kemal ve bir başka önderde Anadolu’nun korunması için buralara gelmiş, Troia’yı ziyaret etmiş ve burayla ilgili önemli söylemleri olan Fatih Sultan Mehmed. Turizm kurgumuzu barış üzerine kurarken bunları da hatırlamamız lazım” şeklinde konuştu.
Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise “Böyle bir kongrenin düzenlenmiş olması başlı başına bir başarı ve güzelliktir. Çünkü hem ulus olarak hem insanlık olarak bilimin ışığına çok ihtiyacımız var. Turizm noktasında yapılan kongre bu sektördeki yenilikçi çalışmalar hakkında da bilgi vermektedir. Sektörü yakından takip eden biri olarak turizm Türkiye’nin ekonomik anlamda önemli bir değeridir. Dünyada bu alanda lider olmuş ülkeleri takip ediyor ve günden güne başarımızı daha ileri bir seviyeye taşıyoruz” dedi.
Tören, kongrenin düzenlenmesine destek veren kuruluşlara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.