Kariyer

A’dan Z’ye ALES Dosyası

Yayınlandı

-

Akademik kariyer yapmak isteyen on binlerce öğrencinin girmeyi beklediği sınav olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) başvuruları başladı. Sizler için hazırladığımız haberimizde ALES’i A’dan Z’ye ele aldık.

Ülkemizde lisans eğitimi dahil toplam eğitim, 16 yıl sürmekte. Kendini geliştirmek isteyen ya da akademik kariyeri hedefleyen bireyler içinse bu süre 18-28 yıl olarak değişebiliyor. Lisans eğitiminin ardından gelen yüksek lisans veya akademik kadro personeli olmayı arzulayan kişilerse Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) girmek zorunda. Başvuruları 21 Şubat – 3 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek yılın ilk ALES sınavı, 17 Nisan 2022’de yapılacak. Peki on binlerce öğrencinin hayatını değiştirebilecek bu sınav tam olarak nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavından Farklı

İlk duyulduğunda kulağa üniversiteye giriş sınavı uygulamasındaki gibi bir değerlendirme ölçütü olarak gelse de ALES, içeriği ve uygulaması itibariyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) farklı. YKS’de coğrafya, tarih, kimya, biyoloji, fizik gibi formal bilimlerden de sorumlusunuz. ALES’te ise, Türkçe, matematik, geometri, sayısal mantık ve mantıksal akıl yürütme başlıkları altındaki sorular için 150 dakika zaman tanınıyor. Aldığınız notun 5 yıl geçerliliği olan bu sınav türünde her üniversitenin yönetmeliğine göre değişmekle birlikte yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı, okutman, öğretim görevlisi ve uzman kadrolarına atanabilmek için alanındaki puan türünde azami yüz üzerinden yetmiş puan almaları gerek.

Tanıtım

Alan Dışı Puan Çözümü Fazladan Puan Getiriyor

Her yıl ÖSYM’nin açıklamalarıyla değişmekle birlikte sözel öğrencileri matematik, sayısal öğrencileri Türkçe, eşit ağırlık öğrencileri hem Türkçe hem de matematik çözdüğünde alanlarındaki puan türüne nazaran daha fazla kazanım elde ediyor. Sınav kılavuzlarında ilan edilen açıklamalara dikkat edildiğinde kat sayı farkı görülebilir.

Hangi Konular Var?

O yılın sınav programına göre güncellemeler yapılsa da genellikle ALES matematikte; Asal Çarpanlar, Basit Eşitsizlikler, Bölme ve Bölünebilme, Çözümleme, Denklemler, Ebob-Ekok, Hareket Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, İşlem, Karışım Problemleri, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri, Köklü Sayılar, Kümeler, Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık, Mutlak Değer, Oran-Orantı, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma, Rasyonel Sayılar, Sayı ve Kesir Problemleri, Sıralama, Temel Kavramlar, Üslü Sayılar, Yaş Problemleri ve Yüzde konuları çıkmaktadır.

Dil Bilgisi Soruları Yok

Alışılagelmişin dışında olarak, ALES sınavının Türkçe bölümünde dil bilgisi sorusu bulunmuyor. Uzun paragrafların sıklıkla bulunduğu Türkçe bölümünde; Anlatım Biçimleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlede Anlama, Paragraf ve Sözcükte Anlam konularından soru geliyor.

Temel Geometri Soruları Soruluyor

Geometride; Analitik Geometri, Çember ve Daire, Doğruda Açılar, Dörtgenler, Üçgende Açılar, Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik, Üçgende Uzunluk ve Alan, Katı Cisimler gibi temelini lise dönemlerinden gördüğümüz ana başlıklardan sorular çıkarken, Sayısal Mantıkta; Grafik Yorumlama ve Tablo, Mantıksal Muhakeme Problemleri ve Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri genellikle soru gelen kısımlardan. Mantıksal Akıl Yürütmede Şifreleme, Şifre Çözümleme, Özel Akıl Yürütme ve Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözmeye dayalı istizah görmek mümkün.

Tanıtım

Yeni Kimliği Olanlar İçin E-Devlet Şifresi Yeterli

Sınava başvurmak için ÖSYM sistemlerine kayıtlı güncel bir fotoğrafınız ya da yeni T.C. kimlik kartınız varsa kayıt yaptırmanız için e-devlet şifreniz yeterli olacaktır. Eğer bu belgelere sahip değilseniz, mutlaka bir ÖSYM Kayıt Bürosu’na giderek şahsınızı kanıtlayan belgelerle sisteme eklenecek yeni bir fotoğraf çekilerek kayıt yaptırmalısınız.

Sınava Girerken Götürdüğünüz Belgelere Dikkat!

Sınav yerine giriş yaparken kullanabileceğiniz kabul gören belgeler: Türkiye Cumhuriyeti eski ve yeni kimlik kartı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı, geçerliliği (süresi) devam eden pasaport, Pembe/Mavi Kart, Islak İmzalı Geçici Kimlik Belgesi, Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi, Geçici Koruma Kimlik Belgesi (Suriye uyruklular için) ve Uygur Türkleri Geçici Koruma Kimlik Belgesi.

Bununla birlikte eskiden kabul gören mesleki kimlik belgelerinden olan; Avukat Kimlik Belgesi, Basın Kartı, Çalışma İzni Kartı, Öğrenci/Öğretmen Kimlik Kartı, Personel Kimlik Kartı ve Yargı Mensubu geçerli değil.

Son Gün 4 Mart Gecesi

Kayıt yaptırdıktan sonra ücreti anlaşmalı bankaların ATM ya da mobil bankacılıklarından 4 Mart saat 00.00’a kadar yatırılabilir. 185 lira olan sınav ücreti yatırılmadığı taktirde başvurular geçersiz sayılarak adaylar sınava giremeyecek.

Tanıtım

Kaynak: haber.sakarya.edu.tr

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ÇOK OKUNANLAR

Exit mobile version